Siirry suoraan sisältöön

Terveelliset kauramuffinssit omenan kera – pehmeät, sokerittomat, gluteenittomat ja täydellinen arjen pelastus

Terveelliset kauramuffinssit omenan kera – pehmeät, sokerittomat, gluteenittomat ja täydellinen arjen pelastus

On hetkiä, jolloin kaipaa jotain lämmintä, tuoksuvaa ja hyvää, mutta samalla tietää, että tavallinen pulla tai kaupan muffini tuo vain hetkellisen ilon ja sen jälkeen väsymyksen. Terveelliset kauramuffinssit omenan kera ovat erilaiset: ne maistuvat koko perheelle, antavat energiaa tasaisesti, hellivät vatsaa ja saavat kehuja joka kerta, kun niitä tarjoaa. Ja mikä parasta – ne valmistuvat alle tunnissa, ja suurin osa ajasta kuluu uunissa.

Miksi nämä terveelliset kauramuffinssit omenan kera ovat nousseet niin monen suosikiksi?

  • Kaura on luonnon oma superraaka-aine: täynnä liukenevaa kuitua (beetaglukaanit), joka laskee kolesterolia ja pitää verensokerin kurissa
  • Omenan oma sokeri riittää täydellisesti makeuttamaan – ei tarvita yhtään grammaa lisättyä sokeria
  • Maku syvenee seuraavana päivänä, joten nämä ovat niitä harvoja leivonnaisia, jotka vain paranevat odottaessa
  • Sopivat gluteenittomaan ruokavalioon ilman kompromisseja mausta
  • Yhtä hyviä aamupalaksi, välipalaksi, treenin jälkeen, iltapalaksi tai kahvipöytään
  • Lapsille maistuvat, koska ovat pehmeitä ja hieman kosteita – eivät kuivia kuten monet ”terveelliset” versiot
  • Edulliset: koko pellillinen maksaa alle viisi euroa

Täydellinen raaka-ainelista (10 isoa tai 12 keskikokoista muffinia)

  • 80 g täysjyväkaurahiutaleita (isot hiutaleet antavat parhaan rakenteen)
  • 200 ml maitoa – käytä juuri sitä, mitä kotoa löytyy (tavallinen maito, kauramaito, mantelimaito, kookosmaito…)
  • 75 ml kookosöljyä (tai neutraalia rypsiöljyä tai sulatettua voita)
  • 2 keskikokoista luomukananmunaa
  • 180 g kaurajauhoja (voit tehdä itse: jauha hiutaleita tehosekoittimessa 30 sekuntia)
  • 15 g leivinjauhetta (noin 1 reilu rkl)
  • 2 keskikokoista tai 1 iso omena (yhteensä 220–250 g kuorittuna)
  • 1 tl aitoa ceyloninkanelia
  • ½ tl aitoa vaniljajauhetta tai vaniljasokeria (valinnainen, mutta nostaa maun aivan uudelle tasolle)
  • Ripaus hienoa merisuolaa (korostaa omenan makeutta)

Näin valmistat täydelliset terveelliset kauramuffinssit omenan kera – joka vaihe selitettynä

  1. Turvota kaurahiutaleet. Sekoita isossa kulhossa maito ja sulatettu, jäähtynyt kookosöljy. Lisää kaurahiutaleet ja anna turvota vähintään 30 minuuttia – mitä pidempään, sen mehevämmät muffinit. Voit hyvin tehdä tämän vaiheen jo edellisenä iltana ja säilyttää jääkaapissa.
  2. Kun hiutaleet ovat imeneet nesteen, seos muistuttaa löysää kaurapuuroa – juuri täydellinen pohja.
  3. Lämmitä uuni 180 °C (kiertoilma 165 °C). Vuoraa 12 muffinsivuokaa paperivuoilla tai voitele huolellisesti.
  4. Riko munat toiseen kulhoon ja vatkaa kevyesti ilmavaksi (30–40 sekuntia). Kaada joukkoon turvonnut kauraseos ja sekoita tasaiseksi.
  5. Sekoita kuivat aineet huolellisesti: kaurajauhot, leivinjauhe, kaneli, vanilja ja ripaus suolaa. Siivilöi seos taikinaan kolmessa erässä ja kääntele nuolijalla vain sen verran, että ainesten yhdistyminen tapahtuu. Liika vatkaaminen tekee muffineista kovia.
  6. Kuori omenat. Voit joko raastaa ne hienoksi raasteeksi (silloin muffinit ovat erityisen meheviä ja kosteita) tai leikata hyvin pieniksi kuutioiksi (silloin saat kivaa sattumaa). Kääntele omenapalat taikinaan viimeisenä.
  7. Jaa taikina vuokiin lusikalla tai jäätelökauhalla. Täytä vuoat noin ¾ täyteen – muffinssit kohoavat kauniisti.
  8. Paista uunin keskitasolla 30–35 minuuttia. Muffinit ovat valmiita, kun pinta on kauniin kullankeltainen, reuna hieman irtoaa vuoasta ja keskelle työnnetty tikku tulee puhtaana ulos.
  9. Anna muffineiden levätä vuoassa 8–10 minuuttia (tällöin ne irtoavat helpommin). Siirrä sitten ritilälle jäähtymään. Parhaimmillaan hieman lämpiminä, mutta säilyvät mehevinä useita päiviä.

Yhdeksän herkullista variaatiota – samasta taikinasta syntyy aina uutta

  1. Omena-karpalo-hasselpähkinä (jouluinen suosikki)
  2. Omena-mustikka-kardemumma
  3. Omena-päärynä-inkivääri
  4. Omena-porkkana-rusina (lapsiperheiden klassikko)
  5. Omena-suklaa-merisuola (aikuisten herkku)
  6. Omena-taateli-saksanpähkinä
  7. Omena-banaanikauramuffinssit (käytä ylikypsä banaanikin)
  8. Omena-kookos-manteli
  9. Omena-marjasekoitus (käytä pakastemarjoja suoraan pakkasesta)

Säilytysvinkit ja miten saat muffinssit maistumaan vastaleivottuilta viikkotolkulla

  • Huoneenlämmössä tiiviissä rasiassa 2 päivää
  • Jääkaapissa 7–8 päivää (peitä tiiviisti, jotta eivät kuivu)
  • Pakastimessa 3–4 kuukautta – pakasta yksittäin leivinpaperin välissä, niin voit ottaa aina yhden kerrallaan
  • Lämmitä pakastettu muffini mikroaaltouunissa 20–30 sekuntia tai uunissa 150 °C noin 6–8 minuuttia – maku ja rakenne palaavat täysin ennalleen

Terveelliset kauramuffinssit omenan kera ovat paljon enemmän kuin pelkkä resepti. Ne ovat arjen pieniä ilon hetkiä, jotka muistuttavat, että hyvä olo ja herkuttelu voivat kulkea käsi kädessä. Kun leivot nämä kerran, huomaat pian leipovasi tuplasatsin – ja silti rasia tyhjenee ennen kuin ehdit kissaa sanoa. Tämä on resepti, joka jää keittiöön vuosiksi.

Aino Virtanen

Nimeni on Aino, ja olen bloggaaja, kirjoittaja ja utelias matkailija. Tällä sivustolla jaan arkea helpottavia lifehackeja, käytännön vinkkejä ja omia kokemuksiani siitä, kuinka elää tasapainoista ja merkityksellistä elämää – missä päin maailmaa tahansa. Tavoitteenani on tuoda päiviisi iloa, inspiraatiota ja toimivia ideoita, jotka tekevät arjesta helpompaa ja hauskempaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Exit mobile version