Siirry suoraan sisältöön

Kurpitsabudding – mausteinen ja uskomattoman kuohkea

Kurpitsabudding – mausteinen ja uskomattoman kuohkea

Entä jos tavallinen, vähän tylsältä näyttävä kurpitsa muuttuisi yhdessä illassa kodin parhaaksi tuoksuksi ja koko syksyn rakastetuimmaksi leivonnaiseksi? Tämä kurpitsabudding on pehmeä kuin pilvi, täynnä kanelin ja neilikan lämpöä, kostea sisältä ja päältä juuri sopivan rapsakka. Se on se herkku, joka saa kaikki kysymään reseptiä – ja jonka palat katoavat ennen kuin kahvi ehtii jäähtyä.

Miksi tämä kurpitsabudding eroaa kaikista muista kahvikakuista?

Useimmat kahvikakut kuivuvat jo seuraavana päivänä. Tämä ei kuivu koskaan. Kurpitsasose toimii taikinan sisällä kuin luonnollinen kosteudenlähde, joka pitää leivonnaisen mehevänä jopa neljä viisi päivää. Samalla se tuo hienovaraista makeutta, jolloin sokeria tarvitaan vähemmän kuin monissa muissa resepteissä. Öljypohja taas takaa, että rakenne säilyy höyhenenkevyenä, vaikka leikkaisit palan vasta kolmantena päivänä. Ja ne mausteet – ne ovat kuin syksyn paras halaus lautasella.

Kaikki tarvittavat ainekset selkeästi yhdessä paikassa

  • 240 g tavallisia vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 2 huoneenlämpöistä kananmunaa
  • 100 g tavallista sokeria
  • 50 g fariinisokeria tai tummaa ruokokidesokeria (antaa syvyyttä ja kauniin värin)
  • 300 g sileää kurpitsasosetta (keitetystä ja soseutetusta kurpitsasta)
  • 120 ml miedon makuista ruokaöljyä
  • 2 tl jauhettua kanelia
  • 1 tl valmista syksyistä mausteseosta (sisältää kanelia, neilikkaa, muskottipähkinää ja kuivattua inkivääriä)
  • tuorepuristettua mehua puolikkaasta appelsiinista (noin 50–60 ml)

Jos valmista mausteseosta ei löydy, sekoita itse: ½ tl kanelia + ¼ tl neilikkaa + ¼ tl muskottipähkinää + ripaus inkiväärijauhetta. Määrä riittää täydellisesti tähän taikinaan.

Vaihe vaiheelta täydelliseen lopputulokseen

Aloita aina munista ja sokerista. Vatkaa munat, öljy, appelsiinimehu ja molemmat sokerit sähkövatkaimella tai käsivatkaimella vähintään kolme minuuttia, kunnes seos on selvästi vaalentunut ja sokerikiteet ovat täysin liuenneet. Tämä vaihe on tärkein – se takaa kuohkeuden ja ilmavan rakenteen.

Lisää kurpitsasose. Väri muuttuu heti voimakkaaksi oranssiksi, mutta älä huoli: paistuessaan se muuttuu lämpimän kupariseksi. Sekoita rauhallisesti, kunnes kaikki on tasaista.

Sekoita kuivat aineet huolellisesti omassa kulhossa: jauhot, leivinjauhe ja ruokasooda. Siivilöi ne taikinaan kahdessa tai kolmessa erässä ja kääntele nuolijalla vain sen verran, että aineet juuri ja juuri sekoittuvat. Liian voimakas sekoittaminen tässä vaiheessa laskee taikinan.

Viimeisenä mausteet. Kun ne osuvat taikinaan, koko keittiö alkaa tuoksua syksyltä. Sekoita kevyesti – muutama käänne riittää.

Valmistele vuoka huolella: voitele kevyesti öljyllä ja aseta pohjalle sekä pitkille sivuille leveät leivinpaperisuikaleet. Ne toimivat myöhemmin kahvoina, kun nostat valmiin budingin ritilälle.

Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta varovasti. Pieni kolahdus pöytään poistaa isoimmat ilmakuplat.

Paista 170 asteessa uunin keskiritilätasolla 50–55 minuuttia. Älä avaa uunin luukkua ensimmäisen 40 minuutin aikana, jotta rakenne ei lässähdä. Kypsyyttä kannattaa kokeilla coctailtikulla tai varrastikulla: jos tikkuun jää vain muutama kostea muru, buding on täydellinen. Se saa olla aavistuksen kostea keskeltä, koska se jähmettyy vielä jälkilämmössä.

Miltä täydellinen kurpitsabudding näyttää ja tuntuu?

Pinta on tasaisen kuparinen, reunat ovat irronneet kevyesti vuoan reunoista ja koko keittiö tuoksuu lämpimältä maustekakulta. Kun nostat budingin leivinpaperikahvoista ritilälle, kuori rapsahtaa kevyesti – se on varma merkki onnistumisesta.

Anna jäähtyä rauhassa. Ensimmäisen tunnin aikana se laskeutuu hieman ja maut tasaantuvat. Lämpimänä se on jo täysin vastustamatonta, mutta seuraavana päivänä se on vielä parempaa: mehevämpää, maukkaampaa ja rakenteeltaan täydellisen tasapainoista.

Miksi tähän reseptiin palaa aina uudestaan?

Se on armollinen ja anteeksiantava. Jos kurpitsasose on vähän löysempää kuin yleensä, rakenne vain muuttuu tiiviimmäksi ja fudgemaisemmaksi. Jos unohdat appelsiinimehun, mausta tulee syvempi ja lämpimämpi. Jos paistoaika venyy kymmenen minuuttia, pinta vain karamellisoituu entistä kauniimmin. Tämä on resepti, joka haluaa onnistua joka kerta.

Tämä kurpitsabudding on syksyn ja talven paras lohtuleivonnainen – lämmin, pehmeä, täynnä makukerroksia ja juuri sopivan mausteinen. Kun seuraavan kerran näet kaupassa ison oranssin kurpitsan, tiedät tarkalleen, mitä sillä tekee. Ja kun ensimmäinen lämmin pala sulaa suuhun, ymmärrät heti, miksi tätä kannattaa leipoa uudestaan ja uudestaan, vuodesta toiseen.

Aino Virtanen

Nimeni on Aino, ja olen bloggaaja, kirjoittaja ja utelias matkailija. Tällä sivustolla jaan arkea helpottavia lifehackeja, käytännön vinkkejä ja omia kokemuksiani siitä, kuinka elää tasapainoista ja merkityksellistä elämää – missä päin maailmaa tahansa. Tavoitteenani on tuoda päiviisi iloa, inspiraatiota ja toimivia ideoita, jotka tekevät arjesta helpompaa ja hauskempaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Exit mobile version