Kuvittele tilanne: olet juuri kantanut kaupasta kotiin kilon tai kaksikin mandariineja. Ne tuoksuvat vastapoimituilta, kuori kiiltää ja jokainen hedelmä tuntuu täydelliseltä. Kolme päivää myöhemmin osa on jo pehmeitä, toinen osa kuivia ja jääkaapin perältä löytyy jo ensimmäinen homepilkku. Ärsyttää, eikö? Todellisuudessa mandariinit voivat säilyä kotona täydellisen raikkaina 2–4 viikkoa, jos vain hoidat muutaman yksinkertaisen asian oikein alusta asti. Ja kun opit nämä niksit, et enää koskaan heitä kymmeniä mandariineja roskiin.
Mistä tunnistat mandariinit, jotka oikeasti säilyvät viikkokaupalla?
Kaikki lähtee ostoshetkestä. Älä tuijota vain väriä – täysin oranssi kuori ei takaa mitään. Moni paras mandariini on vielä hieman vihertävä tai siinä näkyy pientä verkkoa, kuivia naarmuja tai tummempia läiskiä. Ne ovat vain kasvuvaiheen jälkiä, eivätkä ne vaikuta makuun millään tavalla.
Käytä käsiä ja nenää. Hyvä mandariini on napakka ja painava kokoon nähden – se tuntuu melkein kuin pieni vesipallo. Jos hedelmä on liian kova ja kuiva tai toisaalta jo pehmeä ja löysä, se on joko vanha tai vaurioitunut. Kuori saa olla tiukasti kiinni hedelmälihassa, eikä siinä saa näkyä painaumia, tummia homepisteitä tai kosteita kohtia. Tuoksu on ratkaiseva: raikas, kirpeä, puhdas sitruksen tuoksu kertoo, että hedelmä on juuri oikeassa vaiheessa. Jos haistat jo kaupassa tunkkaisuutta, hometta tai käymisen hajua, jätä koko erä hyllyyn.
Miksi lämpötila ja kosteus ratkaisevat kaiken?
Mandariini on herkkä hedelmä. Se rakastaa viileää ja kosteaa, mutta vihaa lämpöä ja kuivuutta. Ihanteellinen säilytyslämpötila on 2–6 °C ja ilmankosteus 85–90 %. Sellaiset olosuhteet ovat täysin samat kuin jääkaapin hedelmälokerossa. Siellä mandariinit pysyvät mehukkaina ja kiinteinä jopa kolme viikkoa, joskus pidempäänkin.
Jääkaappi – kotisi paras mandariinivarasto
Tee näin askel askeleelta:
- Ota mandariinit heti pois muovipussista tai verkkopussista. Suljettu pussi kerää kosteutta ja homehtuminen alkaa vuorokaudessa.
- Tarkista, että hedelmät ovat kuivia. Jos pinnassa on kosteutta, pyyhi kevyesti talouspaperilla.
- Älä pese. Kuoren ohut vahakerros on luonnollinen suoja – se pestessä lähtee ja hedelmä pilaantuu nopeammin.
- Lado mandariinit väljästi yhteen kerrokseen hedelmälokeroon. Jos lokero on täynnä, käytä avonaista paperikassia tai ilmavaa koria jääkaapin alimmalla hyllyllä.
- Käy kerran viikossa läpi ja poista pehmenneet tai tummuneet yksilöt. Yksi huono pilaa kymmenen hyvää.
Näin yksinkertaista se on. Kolmen viikon päästä mandariinit ovat edelleen kiinteitä, kuori irtoaa helposti ja mehu roiskuu suuhun asti.

Kellari, lasitettu parveke tai viileä varasto – näin saat saman tuloksen kuin jääkaapissa
Jos asut omakotitalossa tai sinulla on viileä kellari tai hyvin eristetty parveke, voit säilöä mandariineja vieläkin suurempia määriä.
- Valitse vain täysin ehjät ja napakat hedelmät.
- Kääri jokainen mandariini yhteen kerrokseen puhdasta sanomalehteä, pehmopaperia tai leivinpaperia. Paperi tasaa kosteutta ja estää kylmän pureman.
- Lado yhteen kerrokseen ritilälliseen puu- tai muovilaatikkoon. Jos käytät pahvilaatikkoa, tee reikiä joka puolelle ilman kiertämiseksi.
- Nosta laatikko irti lattiasta – vaikka käännetyn tyhjän laatikon päälle – jotta ilma pääsee kiertämään myös alta.
- Pidä lämpötila 3–8 °C välillä. Jos lämpötila laskee alle nollan, hedelmät tummuvat ja maku kärsii.
Tarkista kerran viikossa, avaa paperit ja poista pehmenneet hedelmät. Näin säilöttynä mandariinit säilyvät helposti kolme–neljä viikkoa.
Huoneenlämmössä säilyttäminen – vain jos syöt ne nopeasti
Talvella patterit kuivattavat ilmaa ja lämpötila nousee helposti yli 22 °C. Silloin mandariinit kuivuvat rusinan näköisiksi 5–7 päivässä. Jos kuitenkin säilytät huoneenlämmössä:
- Laita hedelmät yhteen kerrokseen ilmavaan koriin tai kulhoon.
- Kääri jokainen paperiin – se hidastaa kuivumista.
- Sijoita kaikkein viileimpään nurkkaan, kauas pattereista, uunista ja suorasta auringonpaisteesta.
- Syö nämä ensin, sillä ne eivät kestä yli 7–10 päivää.
Entä jos mandariinit ovat jo vähän kuivahtaneet? Näin pelastat ne
Laita kuivahtaneet mandariinit syvään kulhoon ja kaada päälle haaleaa (ei kuumaa) vettä niin, että hedelmät peittyvät kokonaan. Anna liota 1–2 tuntia. Kuori imee kosteutta itseensä ja mandariinit tuntuvat taas mehukkailta. Pyyhi kuivaksi ja syö saman päivän aikana – elvytetyt hedelmät eivät enää säily pitkään.
Kuukauden mehukkaat mandariinit ovat täysin mahdolliset
Kun valitset napakat hedelmät, pidät ne viileässä ja ilmavassa paikassa, käärit paperiin ja pidät poissa lämmönlähteistä sekä etyleeniä erittävistä naapureista, mandariinit säilyvät täydellisessä kunnossa viikkotolkulla. Joulun jälkeen jääkaapissa odottaa vielä kori raikkaita, meheviä hedelmiä – ja roskikseen ei mene yhtäkään.
Kokeile näitä ohjeita seuraavan kerran, kun kannat mandariinit kotiin. Huomaat heti, miten koti tuoksuu raikkaalta sitrukselle viikkoja pidempään ja miten ihanaa on kuoria aina yhtä mehukas mandariini. Nauti jokaisesta palasta – nyt ne todella säilyvät siihen asti, kunnes syöt ne kaikki.