Granaattiomenat säilyvät mehukkaina kuukausia – näin et heitä enää yhtään roskiin (ja säästät kymmeniä euroja vuodessa)

5 min lukuaika

Oletko kyllästynyt siihen, että kaupasta raahattu komea granaattiomena on viikon päästä kuiva, ryppyinen ja sisältä tummanruskea? Tai että avaat hedelmän, siemenet lentelevät ympäri keittiötä ja puolet menee kuitenkin hukkaan? Lopeta se nyt. Kun hallitset nämä viisi arkista tapaa, granaattiomenat säilyvät täydellisen mehukkaina viikkoja, jopa kuukausia – ja siemenet maistuvat yhtä räjähtävän makeilta kuin poimittuina suoraan puusta.

Kaupassa valitaan painolla, ei silmällä – näin löydät aina täydellisen mehupommin

Useimmat tuijottavat väriä ja muotoa. Se on täysin turhaa. Granaattiomenan todellinen mehukkuus paljastuu vain kädessä. Ota kaksi samankokoista hedelmää. Punnitse ne kämmenilläsi. Valitse se, joka tuntuu selvästi painavammalta – kuin se olisi täytetty vedellä. Paino kertoo, että siemenet ovat isoja, nestettä täynnä ja kuori on vielä ohut. Pinnalla olevat pienet naarmut, tummat läiskät tai kulmikas muoto ovat täysin normaaleja. Ne ovat merkkejä siitä, että hedelmä on kasvanut auringossa eikä keinovalossa. Vältä vain selvästi pehmeitä tai selvästi kevyitä yksilöitä – ne ovat jo menettäneet parhaan mehukkuutensa.

Kokonaiset granaattiomenat säilyvät jääkaapissa jopa kaksi kuukautta täysin raikkaina

Moni jättää ne koristeeksi keittiön pöydälle, koska kaupassa ne ovat huoneenlämmössä. Se on suurin virhe. Huoneenlämmössä granaattiomena kestää kyllä 5–10 päivää, mutta jääkaapissa sama hedelmä säilyy 6–8 viikkoa yhtä mehevä kuin ostohetkellä. Laita kokonaiset hedelmät sellaisenaan vihanneslokeroon tai paperipussiin, jossa ilma pääsee hieman kiertämään. Älä laita muovipussiin tiiviisti, sillä silloin kosteus jää loukkuun ja homehtuu. Älä myöskään koskaan pese kuorta ennen säilytystä – pienikin vesipisara kuorella käynnistää homekasvuston. Pidä granaattiomenat erillään omenoista, päärynöistä, banaaneista ja tomaateista. Ne erittävät etyleenikaasua, joka pakottaa granaattiomenan kypsymään ja vanhenemaan liian nopeasti.

Granaattiomenat säilyvät mehukkaina kuukausia – näin et heitä enää yhtään roskiin (ja säästät kymmeniä euroja vuodessa)

Irrotetut siemenet säilyvät jääkaapissa yli viikon täysin kirkkaan punaisina ja rapeina

Kun kuori on kerran rikottu, siemenet alkavat hapettua ja menettää kirkkauttaan vuorokaudessa. Mutta kun teet näin, saat ne säilymään 10–12 päivää lähes yhtä hyvin kuin tuoreena: Leikkaa granaattiomena, irrota siemenet kulhoon kylmän veden alla (näin vältyt punaisilta roiskeilta). Valuta siemenet siivilässä ja taputtele ne huolellisesti kuiviksi puhtaalla talouspaperilla. Ota matala, ilmatiivis rasia. Laita pohjalle kerros talouspaperia. Kaada siemenet yhteen tasoon, ei koskaan korkeaksi keoksi. Peitä pinta vielä yhdellä talouspaperikerroksella. Sulje kansi ja nosta rasia jääkaapin kylmimpään kohtaan, yleensä alimmalle hyllylle aivan taakse. Talouspaperi imee kaiken ylimääräisen kosteuden, ja siemenet säilyvät kiiltävinä, rapeina ja makeina yli viikon.

Pakasta kerralla koko sesonki – ja nauti granaattiomenasta jouluna yhtä raikkaana kuin syksyllä

Paras tapa säästää rahaa ja nauttia granaattiomenasta ympäri vuoden on pakastaa siemenet oikein. Irrota siemenet, taputtele kuiviksi. Levitä ne yksitellen leivinpaperilla vuoratulle pellille tai lautaselle. Laita pakastimeen 2–4 tunniksi, kunnes siemenet ovat täysin kovettuneet. Kaada pakastepussiin tai rasiaan. Näin ne eivät tartu toisiinsa, ja voit ottaa juuri tarvitsemasi määrän. Pakastetut siemenet säilyvät vähintään 12 kuukautta täydellisen makuisina ja värisinä. Heitä jäisinä suoraan aamusmoothieen, chiavanukkaaseen, puuron päälle, salaattiin tai kuohuviinilasiin. Sulatettuna rakenne pehmenee hieman, mutta maku on yhtä intensiivinen ja väri yhtä rubiininpunainen kuin tuoreena.

Näin tunnistat sekunnissa, onko granaattiomena vielä täydellinen vai jo pilalla

Hyvä granaattiomena on painava, kuori on tiukka ja kiiltävä, ja se tuntuu kovalta kädessä. Jos kuori on selvästi ryppyinen, pehmeä tai paino on keventynyt, hedelmä on jo kuivunut sisältä. Leikkaa epäilyttävä yksilö auki: jos suurin osa siemenistä on vielä kirkkaita, kiiltäviä ja valkoisen kuoren sisällä mehukkaita, voit käyttää ne heti. Jos siemenet ovat tummanruskeita, limaista tai homeessa, koko hedelmä menee roskiin – älä yritä pelastaa, sillä home leviää näkymättömästi.

Kun nämä tavat ovat hallussa, granaattiomenat lakkaavat olemasta “hankalia” ja muuttuvat keittiön parhaaksi kaveriksi. Yksi kauppareissu riittää viikoiksi, siemenet tuovat väriä, rousketta ja antioksidantteja joka ateriaan, ja lompakko kiittää kun mitään ei mene hukkaan. Mene nyt jääkaappiin, tarkista granaattiomenasi ja laita ne oikeaan paikkaan. Huomaat eron jo muutamassa päivässä – ja ensi kerralla ostat ehkä rohkeasti koko laatikollisen.

Mikä on sinun paras tapasi käyttää granaattiomenan siemeniä? Jaa oma suosikkireseptisi kommenteissa – ja lähetä tämä artikkeli kaverille, joka aina valittaa, että “granaattiomenat pilaantuvat liian nopeasti”!

Jaa tämä artikkeli
Nimeni on Aino, ja olen bloggaaja, kirjoittaja ja utelias matkailija. Tällä sivustolla jaan arkea helpottavia lifehackeja, käytännön vinkkejä ja omia kokemuksiani siitä, kuinka elää tasapainoista ja merkityksellistä elämää – missä päin maailmaa tahansa. Tavoitteenani on tuoda päiviisi iloa, inspiraatiota ja toimivia ideoita, jotka tekevät arjesta helpompaa ja hauskempaa.
Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Exit mobile version