Näin teet kotona sen saman paksun, syntisen pariisilaisen kuuman suklaan, jota ranskalaiset juovat salaa kaikista turisteilta

4 min lukuaika

Ulkona on pimeää jo kolmelta, tuuli ulvoo nurkissa, räntä piiskaa ikkunoita ja koko maailma tuntuu kylmältä ja kaukaiselta. Sitten keittiöstä alkaa leijailla se tuoksu. Ensin häivähdys, sitten koko huone täyttyy tummasta, lämpimästä, lähes kielletyn hyvästä suklaan aromista, joka saa vatsan kurnimaan, sydämen läikähtämään ja suupielet kääntymään hymyyn. Tämä ei ole mikään laimea kaakaojauhopussi-vesilitku. Tämä on aito ranskalainen kuuma suklaa, niin paksu että lusikka jää siihen pystyyn, niin samettinen että se sulaa kielellä kuin paras suudelma, niin tuhti että yksi pieni kuppi lämmittää koko kehon ja sielun tunniksi.

Ranskalaiset eivät kerro tätä salaisuutta kenellekään. He istuvat kahvilan nurkassa, villapaita päällä, lukevat kirjaa ja lipittävät tätä juomaa pienistä kupeista kuin se olisi maailman luonnollisin asia. Ja kun turisti tilaa ”hot chocolate”, hänelle tuodaan jotain aivan muuta. Tämä resepti on se aito, se joka saa sinut sulkemaan silmät, huokaamaan syvään ja ajattelemaan: ”Nyt olen perillä.”

Miksi tämä on niin paljon parempaa kuin kaikki, mitä olet koskaan maistanut

Koska siinä ei ole kaakaojauhetta. Ei vettä. Ei pikakaakaoaineksia. Vain viisi raaka-ainetta, jotka yhdessä muuttuvat taikuudeksi: täysmaito, kuohukerma, sokeri, oikea tumma suklaa 60–70 % ja ripaus aitoa vaniljaa. Siinä kaikki. Mutta juuri tämä yhdistelmä tekee juomasta niin paksun, että se jättää huulille suklaan kiillon, niin täyteläisen, että yksi kuppi tuntuu kuin söisit koko levyllisen parasta suklaata, ja niin lämpimän, että se lämmittää sormet, varpaat ja kaikki kylmät muistot pois.

Tarvitset vain nämä – ja 10–15 minuuttia aikaa

  • 3,5 dl täysmaitoa – ei kevytmaitoa, ei kauramaitoa, vain täysrasvaista
  • 1,75 dl kuohukermaa (vähintään 35 %, mieluummin 38–40 %)
  • 2–3 rkl sokeria (maun mukaan, voit myös jättää vähemmän)
  • 280 g tummaa suklaata 60–70 %, pilkottuna pieniksi paloiksi (mitä parempi suklaa, sitä parempi juoma)
  • 1 tl aitoa vaniljauutetta tai vaniljasokeria

Ja jos haluat mennä ihan överiksi: itsevaahdottua kermaa, ripaus merisuolaa, kanelia, kardemummaa tai tilkka konjakkia.

Näin teet kotona sen saman paksun, syntisen pariisilaisen kuuman suklaan, jota ranskalaiset juovat salaa kaikista turisteilta

Näin se syntyy – hitaasti, rakkaudella ja ilman kiirettä

Ota paksupohjainen kattila (se on tärkeää, jotta mikään ei pala pohjaan). Kaada joukkoon maito, kerma ja sokeri. Laita liedelle keskilämmölle tai vähän alle. Sekoita silloin tällöin puisella lusikalla, älä anna kiehua, anna vain höyryn nousta ja pinnan kuplia kevyesti reunoilta. Kun seos on kunnolla lämmintä, melkein kuumaa mutta ei kiehuvaa, ota kattila pois liedeltä. Kippaa joukkoon kaikki pilkottu suklaa. Älä sekoita vielä. Anna olla koskematta viisi minuuttia – suklaa sulaa itsestään kerman lämmössä kuin lumi keväällä.

Sen jälkeen ota lusikka ja ala sekoittaa hitaasti, pyörivin liikkein. Katso, miten suklaa sulaa ja seos muuttuu tummaksi, kiiltäväksi, samettiseksi. Jos jokin pala kaipaa vielä vähän apua, laita kattila takaisin liedelle ihan pienelle lämmölle hetkeksi. Lisää vanilja, sekoita kerran vielä. Kaada pieniin kuppeihin – espressokuppeihin tai jälkiruokamaljoihin, koska tämä on niin tuhtia, että isoon mukiin ei mahdu. Jos haluat täydellisen loppusilauksen, vaahdota vähän kermaa ja lusikoi päälle. Ripaus merisuolaa tai kanelia tekee siitä vielä syntisemmän.

Miksi tätä ei voi juoda litroja – ja miksi se on hyvä asia

Yksi pieni kuppi riittää. Se on niin täyteläinen, että se täyttää makeanhimon, lämmittää koko kehon ja jättää jälkimakua, joka kestää tuntikausia. Se on juoma, jota ei hotki, vaan maistellaan hitaasti, pienin hörpyin, kuin se olisi jotain kiellettyä. Se on juoma, joka muuttaa tavallisen tiistai-illan juhlaillaksi, sateisen sunnuntain taianomaiseksi ja joulukuun pimeimmän viikon valoisaksi.

Tee tämä tänä iltana. Laita lempimusiikkia, sammuta iso valo, sytytä kynttilä. Kääriydy vilttiin. Ota pieni kuppi käteen. Ja anna suklaan tehdä taikansa.

Yksi hörppy, ja olet jo Pariisissa. Toinen hörppy, ja olet kotona.

Mikä on sinun salainen lisäys kuumaan suklaaseen? Chiliä? Appelsiinin kuorta? Rommia? Kerro kommenteissa – paras resepti pääsee seuraavaan artikkeliin ja saa oman kunniamaininnan!

Jaa tämä artikkeli
Nimeni on Aino, ja olen bloggaaja, kirjoittaja ja utelias matkailija. Tällä sivustolla jaan arkea helpottavia lifehackeja, käytännön vinkkejä ja omia kokemuksiani siitä, kuinka elää tasapainoista ja merkityksellistä elämää – missä päin maailmaa tahansa. Tavoitteenani on tuoda päiviisi iloa, inspiraatiota ja toimivia ideoita, jotka tekevät arjesta helpompaa ja hauskempaa.
Jätä kommentti