Kuvittele lämpimänä uunista tuleva keksi, jonka reuna rapeutuu purettaessa ja keskusta jää tahmeaksi unelmaksi. Tuoksu leviää keittiöön, kädet tahmaantuvat kuorrutteesta ja jokainen suupala tuntuu pieneltä lomamatkalta. Nämä jättimäiset herkut valloittavat somen miljoonilla videoilla, mutta täällä niitä ei myydä kaupoissa. Ratkaisu on yksinkertainen: leivo itse. Tällä reseptillä saat kymmenen täydellistä keksin alle tunnissa, ilman matkaa yli valtameren. Valmistaudu – makea riippuvuus alkaa nyt.
Salaisuus rapean reunan ja pehmeän sydämen takana
Jokainen keksi on kuin pieni kakku: halkaisija kämmenen levyinen, paino lähes sata grammaa. Suosio syntyy täydellisestä koostumuksesta – ulkoa karamellisoitunut kuori suojaa sisältä raa’an taikinan makuista ydintä. Fariinisokeri tuo toffeemaista syvyyttä, vanilja pehmeyttä ja pakastaminen ennen paistoa takaa, että keskusta ei kypsy liikaa. Vaihtuvat maut pitävät innostuksen yllä: tänään suklaahiput, huomenna ehkä sitruuna tai vadelma.
Pakastaminen on avain. Ilman sitä keksit leviävät litteiksi pannukakuiksi. Jääkaappikylmä taikina pitää muotonsa uunin kuumuudessa, ja höyry keskittyy sisään. Tuloksena on se kuuluisa “undercooked” -efekti, joka saa aikuisetkin nuolemaan sormia.
Valmista taikina valmiiksi jääkaappiin illalla. Aamulla vain muotoile pallot, pakasta vartti ja paista. Tuoksu herättää koko talon.

Resepti, joka toimii joka kerta – ja muuntuu mielen mukaan
Tarvitset vain perusvälineet: ison kulhon, sähkövatkaimen ja uunipellin. Tee kerralla tuplaerä – pakasta pallot annospusseissa. Kun makeanhimo iskee keskellä viikkoa, ota pussi sulamaan, paista ja nauti vartissa. Resepti on anteeksiantava: jos unohdat pakastamisen, keksit vain leviävät hieman enemmän, mutta maistuvat silti taivaallisilta.
Ainekset kymmeneen jättikeksiin
- 135 g pehmeää voita – anna seistä huoneenlämmössä tunti
- 100 g tavallista sokeria – rakeisuus liukenee vatkatessa
- 85 g fariinisokeria – tuo kinuskista makua ja kosteutta
- 1 kokonainen muna + ½ keltuainen – keltuainen tekee rakenteesta samettisen
- 5 ml aitoa vaniljaesanssia – ei uutejauhetta, vaan tiivistettä
- 6 g leivinjauhetta – chemisesti puhdasta, ei ruokasoodaa
- 2 g hienoa merisuolaa – korostaa makeutta
- 315 g vehnäjauhoja – tavallista kotitalousjauhoa riittää
- 50 g tummaa suklaahippuja – vähintään 50 % kaakaota
- 50 g värikkäitä strösseleitä – valitse pyöreitä, ei sauvoja
Kuorrutukseen
- 100 g maustamatonta tuorejuustoa – täysrasvaista, kylmää
- 50 g voita – pehmeää, mutta ei sulanutta
- 115 g tomusokeria – siivilöi, jotta ei paakkuunnu
- 1 rkl kaakaojauhetta – puhdasta, ei sokeroitua
- tippa vaaleanpunaista elintarvikeväriä – geelimäistä, nestemäinen laimentaa
Valmistus askel askeleelta
Aloita voilla. Vatkaa sitä keskinopeudella kolme minuuttia, kunnes väri vaalenee ja koostumus muistuttaa kermavaahtoa. Lisää sokerit kolmessa erässä – anna jokaisen liukua täysin ennen seuraavaa. Näin rakeet sulavat ja taikinaan ei jää kitkerää suutuntumaa.
Kääntele joukkoon muna ja keltuainen yksi kerrallaan. Lisää vanilja. Älä vatkaa liikaa – liika ilma tekee keksistä kuivia. Siivilöi kuivat aineet toiseen kulhoon. Lisää ne taikinaan kolmessa osassa, sekoita vain kunnes jauhot katoavat. Liika sekoittaminen sitkostaa rakenteen.
Jaa taikina kahtia. Ensimmäiseen puoliskoon painele suklaahiput – käytä lastaa, jotta ne jakautuvat tasaisesti. Toiseen strösselit – paina ne taikinan sisään, jotta värit eivät vuoda paistettaessa. Pyöritä kymmenen saman kokoista palloa, noin 95–100 g kpl. Litistä kämmenellä sentin paksuisiksi kiekoiksi. Lado leivinpaperille ja pakasta 90 minuuttia. Voit pakastaa pidempäänkin – jopa kuukauden.
Paista 180 °C ilman puhallinta 16–18 minuuttia. Keksit ovat valmiit, kun reunat ovat kultaiset ja keskusta hieman vapisee koskettaessa. Älä koske – anna jäähtyä pellillä 15 minuuttia, sitten ritilällä tunti. Lämpimänä ne hajoavat käsiin.

Kuorrutus kruunaa elämyksen – ja antaa tilaa luovuudelle
Kuorrutus on kuin jäätelöä keksissä. Vatkaa tuorejuusto ja voi kylmänä – näin koostumus pysyy kiinteänä. Lisää tomusokeri ruokalusikallinen kerrallaan, sekoita hitaasti. Jaa kuorrute kahteen kulhoon. Toiseen lusikallinen kaakaojauhetta, toiseen tippa väriä. Laita pursotinpussiin tähtitylla – pidä pussit jääkaapissa, kunnes keksit ovat täysin kylmiä.
Pursota ruusukkeita jäähtyneiden keksien päälle. Suklaakuorrute suklaahippukekseihin, vaaleanpunainen strösseliversioihin. Ripottele pinnalle lisää strösseleitä tai paina keskelle pieni suklaapala. Anna kuorrutteen jähmettyä huoneenlämmössä 20 minuuttia – maut tasaantuvat.
Vaihtele vapaasti. Lisää kuorrutteeseen sitruunankuorta, kardemummaa tai espresso-jauhetta. Täytä keksien väliin lemon curdia tai marjahilloa – paina kaksi keksin puolikasta yhteen ennen kuorrutusta. Säilytä valmiit keksit ilmatiiviissä rasiassa – maku syvenee seuraavana päivänä, kun kuorrutus imeytyy hieman taikinaan.
Nauti hetkestä – ja keksi oma makusi
Tarjoa lämpimänä lasillisen kylmää maitoa kanssa. Maito tasapainottaa makeutta ja korostaa vaniljaa. Keksi on parhaimmillaan ensimmäisenä päivänä, mutta säilyy kolme vuorokautta. Lämmitä mikrossa 10 sekuntia – koostumus palaa uunituoreeksi.
Pakasta valmiit keksit ilman kuorrutusta. Sulata huoneenlämmössä tunti, pursota kuorrute ja tarjoile. Tuoksu täyttää kodin hetkessä. Kutsu ystävät koolle ja leipokaa yhdessä. Kuka keksii seuraavan makuyhdistelmän – ehkä suolakinuskia vai maapähkinävoita?
Uuni odottaa. Ota kulho käteen, mittaa voi ja aloita. Ensimmäinen puraisee sinut – loput katoavat lautaselta ennen kuin ehdit laskea kymmeneen. Mitä makua kokeilet seuraavaksi?

