Turvotus ei ole vain kosmeettinen haitta, vaan usein merkki nesteen kertymisestä elimistöön. Syynä voi olla suolan liiallinen saanti, hormonaaliset muutokset tai ravitsemukselliset puutteet. Hyvä uutinen on, että ruokavalion korjaaminen on yksi tehokkaimmista tavoista tasapainottaa nestetasapainoa. Venäläinen ravitsemusterapeutti Olga Pavlova jakaa neuvoja, miten valita ruokia, jotka auttavat vähentämään turvotusta luonnollisesti ja tehokkaasti.
Turvotuksen taustalla on usein natriumin (suolan) ja kaliumin epätasapaino, proteiinin puute tai huono suoliston toiminta. Oikeat ruoka-aineet toimivat lempeinä diureetteina, tukevat proteiinitasapainoa ja parantavat aineenvaihduntaa.
Proteiinit – nesteen pidättäjä verisuonissa
Veressä olevat proteiinit, kuten albumiinit, pitävät nesteen verisuonissa estäen sen vuotamisen kudoksiin. Proteiinin puute voi johtaa niin sanottuihin ”nälkäturvotuksiin”.
Lisää ruokavalioon laadukkaita proteiinin lähteitä: vähärasvaista lihaa kuten kanaa tai kalkkunaa, kalaa (erityisesti lohta ja tonnikalaa), äyriäisiä, munia, raejuustoa, tofua, linssejä tai kikherneitä. Nämä auttavat ylläpitämään nestetasapainoa ja vähentävät turvotusta tehokkaasti.

Luonnolliset diureetit – hellävarainen nesteenpoisto
Jotkut ruoat toimivat luonnollisina diureetteina, jotka auttavat poistamaan ylimääräistä nestettä ja suolaa ilman lääkkeitä.
Keskity vihanneksiin kuten kurkkuun, selleriin (erityisesti varret), parsan, punajuureen ja kesäkurpitsaan. Yrteistä persilja on vahvin luonnollinen diureetti, mutta myös tilli, korianteri ja pinaatti toimivat hyvin. Marjoista ja hedelmistä vesimeloni, meloni, puolukka (ja siitä tehty mehu) sekä karpalo ovat erinomaisia.
Nämä ruoat stimuloivat munuaisten toimintaa lempeästi ja vähentävät turvotusta erityisesti jaloissa ja kasvoissa.
Kalium – natriumin vastavoima
Liika suola (natrium) on yleinen turvotuksen syy. Kalium tasapainottaa sitä ja auttaa poistamaan ylimääräistä nestettä.
Lisää kaliumrikkaat ruoat: uunissa paistettua perunaa, avokadoa, banaaneja, pinaattia, kurpitsaa, kuivattuja aprikooseja ja valkoisia papuja. Jo muutama annos päivässä voi näkyä erona turvotuksessa.
Kuitu – suoliston terveys ja aineenvaihdunta
Hyvä ruoansulatus on avain nestetasapainoon. Kuitu ja elävät entsyymit parantavat suoliston mikrobistoa ja aineenvaihduntaa.
Valitse hapankaalia (luonnollinen probiootti), hapanmaitotuotteita kuten kefiiriä tai luonnonjogurttia, sekä kuitupitoisia vihanneksia ja täysjyväviljoja kuten tattaria tai kauraa. Nämä auttavat poistamaan toksiineja ja vähentävät turvotusta pitkällä aikavälillä.
Turvotuksen vähentäminen ruokavaliolla vaatii johdonmukaisuutta: vähennä suolaa, juo riittävästi vettä ja liiku säännöllisesti. Jos turvotus on voimakasta tai jatkuvaa, konsultoi lääkäriä – se voi olla oire jostain muusta. Kokeile näitä vinkkejä jo tänään – tulokset näkyvät usein jo viikossa! Mikä näistä ruoista on suosikkisi tai aiotko kokeilla jotain uutta? Jaa kokemuksesi kommenteissa!


