Pakastimen hajuongelma ratkeaa yhdessä yössä – kaurahiutaleet tekevät sen, mihin mikään kaupan purkki ei pysty

5 min lukuaika

Avaa pakastimen ovi ja tunnet sen heti: joku on taas vuotanut, joku kala on ollut liian tiiviisti pakattuna, joku keittopussi on revennyt, tai sitten siellä vaan muhii se tuttu vanhan kylmätilan ummehtunut leija. Vaikka kuinka siivoaisit, haju palaa aina takaisin. Se tarttuu jäätelöön, leipään, marjoihin – ja pian koko keittiö haisee, kun ovi on auki. Moni ostaa kalliita hajunpoistorasioita, aktiivihiilipusseja tai erilaisia geelipurkkeja, jotka lupaavat ihmeitä, mutta toimivat ehkä kuukauden, sitten taas sama rumba.

Entä jos kertoisin, että kaikkein tehokkain, nopein ja täysin ilmainen hajunpoistaja on ollut keittiön kaapissasi ehkä vuosia? Tavallinen kuivakaura. Kyllä, se sama, jota käytät puuroon tai leivontaan. Kourallinen hiutaleita yhdessä yössä muuttaa pakastimen täysin raikkaaksi – ja tulos kestää viikkoja.

Miksi kaura imee hajut paremmin kuin aktiivihiili

Kaurahiutaleen rakenne on luonnostaan huokoinen ja täynnä tärkkelystä, joka toimii kuin tuhannet pienet magneetit hajumolekyyleille. Kylmässä pakastimessa ilma kiertää hitaasti mutta jatkuvasti. Kun siihen lisätään avonainen kulhollinen kuivaa kauraa, kosteus ja hajut hakeutuvat sinne aivan itsestään. Kaura sitoo itseensä rasva- ja proteiinihajut (kala, liha, valkosipuli, sipuli), homesienien käymishajut ja jopa sen oudon “vanha pakastin” -tuoksun, joka tulee vuosien varrella kertynneistä jääkiteistä ja pienistä ruokaroiskeista. Yhden yön aikana 200 grammaa kauraa voi imeä itseensä satoja kertoja painonsa verran hajua ja kosteutta. Aktiivihiili tekee saman – mutta kaura on ilmaista ja täysin luonnollista.

Näin teet sen – tarkat ohjeet, jotka toimivat joka kerta

  1. Ota pieni avonainen astia – kahvikuppi, jälkiruokakulho, lautanen, mikä tahansa, kunhan se on avoin.
  2. Kaada pohjalle 2–4 desilitraa tavallisia isoja kaurahiutaleita. Ei pikakauraa, ei maustettua, ei mitään lisättyä – pelkkä kuiva peruskaura on paras.
  3. Laita kulho pakastimen keskimmäiselle tai ylähyllylle, mieluiten sinne, missä ilma tuntuu kiertävän eniten (yleensä oven läheisyydessä tai puhaltimen suulla).
  4. Sulje ovi ja unohda koko juttu koko yöksi – vähintään 8 tuntia, mielellään 12.
  5. Aamulla avaa ovi ja hengitä syvään: ilma on viileä, raikas ja täysin neutraali. Kaura on yleensä tummunut, vähän kosteutunut ja saattaa haista voimakkaasti kaikelta siltä, mitä pakastimessa olikaan. Se on merkki siitä, että se on tehnyt työnsä täydellisesti.

Heitä käytetty kaura biojätteeseen (tai anna kanoille, jos sellaisia on) ja pakastin pysyy raikkaana 2–4 viikkoa, riippuen siitä, miten paljon sinne tulee uusia hajuja.

Pakastimen hajuongelma ratkeaa yhdessä yössä – kaurahiutaleet tekevät sen, mihin mikään kaupan purkki ei pysty

Missä kaikkialla sama temppu toimii

  • Jääkaappi: 4–6 tuntia riittää, koska siellä ilma on lämpimämpää ja kiertää nopeammin.
  • Kosteat kaapit, komerot ja varastot: laita kulhollinen sinne viikoksi.
  • Kenkäkaappi, urheilukassi, auton takakontti: sama kaura vie ummehtuneen hajun päivässä.
  • Roskiksen viereen pieni kulhollinen pitää keittiön raikkaana koko viikon.

Yhtä isoa kaurapurkkiä (900 g) riittää koko vuodeksi, vaikka käyttäisit konsta joka kuukausi.

Milloin kaura ei riitä ja pitää tehdä kunnon siivous

Jos pakastimessa on oikeasti vuotanut lihamehua, homehtunut marjapussi tai jotain todella pahaa, kaura vain peittää hajun hetkeksi. Silloin on pakko tyhjentää koko pakastin, pestä kaikki laatikot ja hyllyt lämpimällä vedellä ja miedolla pesuaineella, kuivata huolella ja vasta sitten laittaa kaura raikastamaan. Kaura on täydellinen ylläpitoon ja nopeaan pelastukseen – ei korvaa kunnon pesua, mutta tekee siitä harvinaisempaa.

Miksi tämä on parempi kuin kaikki kaupan hajunpoistajat

  • Maksaa nolla euroa – kauraa on lähes joka kodissa.
  • Ei kemikaaleja, ei keinotekoisia tuoksuja, ei pienhiukkasia ilmaan.
  • Ei jää ruokien pinnalle mitään jäämiä – kaura on 100 % elintarviketurvallista.
  • Toimii joka kerta, vuodesta toiseen, ilman että teho hiipuu.
  • Voit tehdä sen juuri silloin kun huomaat hajun, etkä joudu juoksemaan kauppaan.

Seuraavan kerran kun pakastin alkaa haista oudolta, älä harmistu. Älä myöskään mieti, mistä saisit uuden hajunpoistopurkin. Avaa vain keittiön kaappi, ota kourallinen kaurahiutaleita ja laita ne kulhoon yöksi. Aamulla pakastin on taas kuin uusi – ruoat maistuvat paremmilta, jäätelö ei maistu kalalta ja sinä voit olla ylpeä siitä, että ratkaisit ongelman ehkä helpoimmalla mahdollisella tavalla. Se on niitä pieniä arkielämän taikoja, jotka tekevät kodista miellyttävämmän paikan elää – ja säästävät samalla rahaa ja hermoja vuosi vuodelta. Yhden yön työ, koko talven raikas pakastin. Helppoa, eikö vain?

Jaa tämä artikkeli
Nimeni on Aino, ja olen bloggaaja, kirjoittaja ja utelias matkailija. Tällä sivustolla jaan arkea helpottavia lifehackeja, käytännön vinkkejä ja omia kokemuksiani siitä, kuinka elää tasapainoista ja merkityksellistä elämää – missä päin maailmaa tahansa. Tavoitteenani on tuoda päiviisi iloa, inspiraatiota ja toimivia ideoita, jotka tekevät arjesta helpompaa ja hauskempaa.
Jätä kommentti