Kotiin Arjen vinkkejäKotivinkkejä Kuinka pestä pata oikein ja poistaa siitä ruoste

Kuinka pestä pata oikein ja poistaa siitä ruoste

kirjoittanut Aino
Kuinka pestä pata oikein ja poistaa siitä ruoste

Pata on korvaamaton apu keittiössä, mutta sen puhdistaminen voi joskus olla haastavaa, erityisesti jos siihen on pinttynyt rasvaa tai ruostetta. Onneksi voit hoitaa puhdistuksen helposti aineilla, jotka löytyvät todennäköisesti jo kotoasi! Tässä oppaassa kerromme, miten peset padan oikein ja poistat ruosteen, olipa se valmistettu valuraudasta tai alumiinista. Lue eteenpäin ja pidä patasi loistokunnossa!

Mitä pitää huomioida padan pesussa ja puhdistuksessa

Useimmat padat ovat valurautaisia, jotka kestävät kevyitä hankausaineita. Alumiiniset padat ovat harvinaisempia, ja niiden kanssa pitää olla varovaisempi, jotta pinta ei naarmuunnu – käytä vain pehmeitä sieniä tai harjoja. Älä koskaan laita pataa astianpesukoneeseen, sillä pitkäaikainen altistus kuumalle vedelle ja emäksisille pesuaineille voi aiheuttaa valuraudassa ruostetta ja alumiinissa tummumista. Poikkeustapauksissa astianpesukonetta voi käyttää, mutta säännöllisesti se vahingoittaa pataa.

Ennen pesua poista ruoantähteet ja karsta puulastalla tai valuraudan tapauksessa metallisella pesusienellä. Jos lika on pinttynyt, liota pataa lämpimässä vedessä, johon on lisätty muutama tippa astianpesuainetta. Joskus pelkkä pesu sienellä ja pesuaineella riittää tämän jälkeen. Toinen tapa on täyttää pata vedellä, lisätä siihen astianpesuainetta tai nestesaippuaa ja kiehauttaa. Anna nesteen jäähtyä 20 minuuttia, minkä jälkeen voit pestä padan normaalisti pesuaineella ja sienellä tai harjalla. Tämä temppu helpottaa rasvan ja karstan poistamista sisältä.

Pese tai puhdista pata aina huolellisesti ja kuivaa se täysin ennen säilytystä, jotta vältät ruosteen tai tummumisen. Jos puhdistus ei onnistu kerralla, toista prosessi tai kokeile toista menetelmää.

Kuinka pestä pata oikein ja poistaa siitä ruoste

Kuinka pestä pata

Nämä tavat auttavat, jos liotus tai tavallinen pesu pesuaineella eivät poista likaa. Lisäksi menetelmät palauttavat kiillon tummuneeseen alumiinipataan.

1. Ruokasoodalla ja etikalla

Tämä menetelmä sopii turvallisesti sekä valurauta- että alumiinipatoihin. Ripottele runsaasti ruokasoodaa likaisille alueille. Kaada päälle 9-prosenttista etikkaa, jolloin aineet reagoivat muodostaen vaahtoavaa, sihisevää seosta. Anna vaikuttaa noin 30 minuuttia. Pese sitten seos pois ja poista pehmennyt karsta harjalla tai sienellä. Lopuksi pese pata astianpesuaineella.

2. Ruokasoodalla ja vetyperoksidilla

Tämä muistuttaa edellistä menetelmää ja sopii molemmille patatyypeille. Lämmitä pata liedellä ja nosta se pois. Sekoita ruokasoodasta ja vetyperoksidista paksu tahna. Levitä seos likaisille alueille padan sisä- ja ulkopuolelle. Anna vaikuttaa 15–20 minuuttia, poista pehmennyt karsta lastalla tai harjalla ja pese pata astianpesuaineella.

3. Taloussaippualla, soodalla ja toimistoliimalla

Tämä tapa puhdistaa sekä valurauta- että alumiinipadat sisältä ja ulkoa. Aseta pata suureen kattilaan tai altaaseen ja täytä vedellä niin, että pata peittyy. Lisää 500 g ruokasoodaa, 200 ml silikaattiliimaa ja raastettu 72-prosenttinen taloussaippua. Kiehauta seos, sekoita välillä ja keitä miedolla lämmöllä, kunnes rasva ja karsta irtoavat helposti. Tarvittaessa lisää vettä, jotta pata pysyy peitettynä. Nosta pata pois, puhdista se harjalla tai sienellä ja pese astianpesuaineella.

4. Erikoispuhdistusaineilla

Kotitalouskemikaalit selviytyvät pinttyneestäkin rasvasta. Etsi puhdistusaineita, jotka on tarkoitettu patojen, uunien, liesien tai pannujen puhdistamiseen, esimerkiksi ”antirasva”-sprayt. Lue ohjeet huolellisesti, sillä niissä kerrotaan vaikutusaika ja sopivat materiaalit. Yleensä aine levitetään likaan, annetaan vaikuttaa 1–5 minuuttia, karsta poistetaan harjalla tai sienellä ja pata pestään astianpesuaineella. Käytä käsineitä, sillä aineet voivat olla ihoa ärsyttäviä, ja työskentele hyvin ilmastoidussa tilassa tai ulkona kemikaalien hajun vuoksi.

Kuinka poistaa ruoste padasta

Alumiinipadoissa ruoste on harvinaisempaa kuin valuraudassa, mutta jos sitä esiintyy, liotus etikassa auttaa. Valurauta kestää kovemmat menetelmät, joten molemmat tavat sopivat sille.

Kuinka pestä pata oikein ja poistaa siitä ruoste

1. Etikalla

Aseta pata suureen astiaan. Sekoita kylmää vettä ja 9-prosenttista etikkaa suhteessa 1:1 ja kaada seos pataan niin, että se peittää padan kokonaan. Anna liota 2–3 tuntia. Puhdista ruosteiset kohdat harjalla – alumiinille käytä pehmeää harjaa – ja pese pata astianpesuaineella.

2. Hiekalla, ruokasoodalla tai suolalla

Siivilöi jokihiekka poistamaan kivet ja roskat tai käytä hienoa ruokasuolaa tai ruokasoodaa. Kostuta ruosteiset kohdat vedellä, levitä valitsemaasi ainetta ja hankaa käsin, rätillä tai sienellä. Toista tarvittaessa ja pese pata lopuksi astianpesuaineella.

Pidä pata puhtaana ja käyttövalmiina

Padan pesu ja ruosteen poisto onnistuvat helposti kotona saatavilla aineilla. Poista ruoantähteet ennen pesua, liota tai kiehauta pinttynyt lika ja kuivaa pata aina huolellisesti. Käytä ruokasoodaa, etikkaa tai taloussaippuaa rasvan ja karstan poistoon, ja erikoispesuaineita pinttyneisiin likoihin. Ruosteen poistamiseen riittävät etikka tai hellävaraiset hankausaineet. Näillä vinkeillä patasi pysyy puhtaana ja käyttövalmiina!

Saatat pitää myös näistä

Jätä kommentti