Pizzan reunat voivat olla kuivia ja mauttomia – mutta yksi pieni temppu muuttaa kaiken. Maustettu öljy, jossa on oliiviöljyä, kuivattua valkosipulia ja oreganoa, tekee reunoista rapeita, aromaattisia ja vastustamattomia. Ja paras puoli: sama öljy sopii salaatteihin, puuroihin, leipään – mihin vain.
Miksi tämä öljy on taianomainen?
Oliiviöljy tuo kosteutta ja makua, kuivattu valkosipuli intensiivistä aromia, oregano klassista italialaista tunnelmaa. Yhdessä ne luovat täydellisen tasapainon – ja öljy imeytyy taikinaan tai valmiiseen pizzaan antaen syvän, lämmittävän maun.
Ainekset – yksinkertaista ja halpaa
- 3 rkl oliiviöljyä
- 1 tl kuivattua valkosipulia (tai granuloitua)
- 1 tl kuivattua oreganoa
Jos pidät tulisesta, lisää ripaus chilihiutaleita.
Valmistus – valmis 2 minuutissa
Sekoita kaikki ainekset pienessä kulhossa. Anna seistä 5 minuuttia – maut tasaantuvat. Sivele pizzan reunoihin ennen paistamista tai valmiin pizzan päälle – molemmat tavat toimivat. Jos tarvitset enemmän, kerro ainekset samassa suhteessa: 3 rkl öljyä = 1 tl valkosipulia + 1 tl oreganoa.
Miten käytät tätä öljyä muualla – koska se sopii kaikkeen
Lorauta salaattiin – tavallisesta vihersalaatista tulee italialainen herkku. Sekoita puuroon tai risottoon – arkiaamiaisesta tulee gourmet. Sivele leivän päälle – valkosipulileipä ilman vaivaa. Marinadi lihaan tai kalaan – maku syvenee tunnissa. Paahdetut vihannekset – perunat, porkkanat, kukkakaali saavat uuden elämän. Hampurilaissämpylän sisään – paras koskaan maistamasi burger.
Vinkkejä, joilla öljystä tulee vielä parempi
Käytä ekstra-neitsytoliiviöljyä – maku on rikkaampi. Säilytä lasipullossa jääkaapissa – kestää viikon. Lisää tuoreita yrttejä (basilika, rosmariini) – jos haluat variaatiota. Lämmitä öljyä hieman – maut vapautuvat paremmin.
Tämä maustettu öljy ei ole vain pizzan salaisuus – se on keittiön monitoimityökalu. Valmista purkillinen – ja huomaat, kuinka kaikki ruoat maistuvat paremmilta. Yksinkertaista, nopeaa ja niin herkullista, että et halua enää ilman.


