Majoneesi – se yksi pieni purkki, joka on varastanut vuosia elämästäsi ja senttejä vyötäröltäsi

5 min lukuaika

Olet seitsemänvuotias ja äiti levittää majoneesia leivän päälle. Se maistuu taivaalliselta. Kaksikymppisenä lisäät sitä tonnikalatahnaan, kolmekymppisenä perunasalaattiin, nelikymppisenä katkarapuvoileipään. Se on aina ollut siinä, hiljaa jääkaapin ovessa, kuin perheenjäsen. Kukaan ei kyseenalaista sitä. Kukaan ei laske, mitä se oikeasti maksaa.

Sitten eräänä päivänä punnitset itsesi ja huomaat, että kymmenen vuotta on kulunut ja vyötärö on kymmenen senttiä leveämpi. Olet syönyt “terveellisesti”, liikkunut joskus, nukkunut ihan hyvin. Silti paino nousee hiljalleen, vuosi vuodelta. Ja vastaus on ollut nenän edessä koko ajan – se valkoinen purkki, josta olet lusikoinut 5–10 ruokalusikallista joka viikko, kymmeniä vuosia.

Yksi ruokalusikallinen majoneesia on 94 kilokaloria ja 10 grammaa rasvaa. Kymmenen ruokalusikallista viikossa on 940 kcal ja 100 g rasvaa. Se on 49 000 kcal vuodessa – eli 7 kiloa puhdasta rasvaa, joka ei olisi koskaan päätynyt kehosi varastoihin ilman majoneesia.

Mitä kehossasi tapahtuu, kun syöt majoneesia joka päivä – vaikka vain vähän

Se nostaa verensokeria ja insuliinia, koska siinä on sekä rasvaa että piilosokeria. Korkea insuliini estää rasvan palamisen seuraavat 4–6 tuntia. Se lisää tulehdusta kehossa, koska omega-6-rasvahapot ovat tulehdusta edistäviä, ja me saamme niitä jo liikaa. Se nostaa LDL-kolesterolia ja triglyseridejä – joka lusikallinen on pieni askel kohti kovettuneita valtimoita. Se kerryttää viskeraalirasvaa, sitä vaarallista sisäelinrasvaa, joka ympäröi maksaa ja haimaa. Se koukuttaa aivoja suolalla, rasvalla ja umamilla – saat dopamiinipiikin, joka saa sinut ottamaan aina vähän lisää.

Majoneesi on kuin tupakka laihduttajalle. Ei tapa kerralla, mutta hiljalleen, vuodesta toiseen, se varastaa sinulta terveyden, itsevarmuuden ja kymmeniä tuhansia tunteja elämästä, jotka olisit voinut elää kevyempänä ja energisempänä.

Mitä kehossasi tapahtuu, kun lopetat majoneesin – päivä päivältä, viikko viikolta, vuosi vuodelta

Ensimmäisenä päivänä et huomaa mitään. Toisena päivänä salaatti maistuu raikkaammalta. Kolmantena päivänä vatsa ei ole enää pinkeä illalla. Viikon päästä housut istuvat löysemmin, paino on pudonnut 700–1500 grammaa – pelkästään siitä, että kalorit ovat yhtäkkiä 700–1000 pienemmät viikossa. Kahden viikon päästä iho kirkastuu, posket eivät enää turpoa. Kuukauden päästä vyötärö on kaventunut 3–8 senttiä ja verensokeri on tasaisempi. Kolmen kuukauden päästä et enää muista, miksi koskaan pidit majoneesista – ruoka maistuu puhtaalta, kasvikset makeilta, kala raikkaalta. Vuoden päästä olet 8–15 kiloa kevyempi, kolesteroliarvot ovat parempia, uni syvempää ja energiaa riittää iltaan asti.

Majoneesi – se yksi pieni purkki, joka on varastanut vuosia elämästäsi ja senttejä vyötäröltäsi

Miten korvata majoneesi niin, että kukaan ei huomaa eroa – ja kaikki huomaavat, miten hyvältä ruoka maistuu

Kun teet seuraavan kerran perunasalaattia, keitä perunat, sekoita joukkoon turkkilaista jogurttia, purista sitruunaa, lisää sinappia, suolaa ja tilliä – saat saman kermaisen rakenteen, mutta maku on raikas ja puhdas. Tonnikalasalaattiin riittää kreikkalainen jogurtti, vähän valkosipulia ja sitruunapippuria – se on niin hyvää, että vieraat kysyvät reseptiä. Katkaraputahnassa sekoita mätiä rahkaan ja tilliin – saat saman suolaisen umamin, mutta kevyempänä.

Avocadoa survottuna limen, korianterin ja ripauksen suolan kanssa on parempaa kuin mikään kaupan majoneesi. Tahinia, sitruunamehua ja vettä sekoittamalla saat maailman parhaan salaattikastikkeen, joka kestää jääkaapissa viikon. Kevyt smetana toimii sellaisenaan, ja tuorejuustoa notkistettuna tilkalla maitoa ja yrteillä saa levitteen, joka voittaa majoneesin 10–0.

Jos rakastat mätileipää, sekoita mätiä rahkaan ja tilliin – saat saman suolaisen nautinnon, mutta puolet kaloreista. Jos kaipaat tulisuutta, sekoita sinappia ja hunajaa – syntyy makea-tulinen kastike, joka toimii kaikessa. Itse tehty kevyt majoneesi oliiviöljyllä ja kananmunalla on myös vaihtoehto – siinä on puolet vähemmän kaloreita ja maku on puhtaampi.

Miten pääset eroon majoneesiriippuvuudesta lopullisesti – ilman tahtovoimaa

Laita purkki tänään kaapin perälle tai anna se naapurille. Ensimmäiset päivät korvaa se jogurtilla tai smetanalla. Toisella viikolla kokeile uusia makuja – avocadoa, tahinia, sinappia. Kolmannella viikolla huomaat, että salaatti maistuu paremmalta ilman mitään valkoista kastiketta. Kuukauden päästä et enää kaipaa sitä ollenkaan. Kehosi on oppinut uuden tavan, ja vanha tuntuu ällöttävältä.

Majoneesi ei ole kiellettyä. Se on vain täysin turhaa, jos tavoitteesi on laihtua, pysyä hoikkana tai voida paremmin. Yksi pieni muutos jääkaapin ovessa voi muuttaa koko loppuelämäsi suunnan.

Laita purkki tänään pois näkyviltä. Huomenna huomaat, että ruoka maistuu paremmalta ilman sitä. Ja vaaka kiittää sinua joka aamu – joka ikinen aamu loppuelämäsi ajan.

Jaa tämä artikkeli
Nimeni on Aino, ja olen bloggaaja, kirjoittaja ja utelias matkailija. Tällä sivustolla jaan arkea helpottavia lifehackeja, käytännön vinkkejä ja omia kokemuksiani siitä, kuinka elää tasapainoista ja merkityksellistä elämää – missä päin maailmaa tahansa. Tavoitteenani on tuoda päiviisi iloa, inspiraatiota ja toimivia ideoita, jotka tekevät arjesta helpompaa ja hauskempaa.
Jätä kommentti