Siirry suoraan sisältöön

Näin puhdistat kaasuliesi rasvaläikistä niin, että se kiiltää kuin uusi – ja koko homma maksaa alle 50 senttiä

Näin puhdistat kaasuliesi rasvaläikistä niin, että se kiiltää kuin uusi – ja koko homma maksaa alle 50 senttiä

Jos keittiössäsi on kaasuliesi, tiedät tunteen liian hyvin: yhdessä ruoanlaitossa kattilasta lentää öljyä, seuraavassa kastike kiehuu yli ja yhtäkkiä koko pinta on täynnä tahmeaa, kellertävää rasvaa, joka ei lähde millään. Se näyttää rumalta, haisee vanhalta ja pahimmillaan jopa houkuttelee ötököitä. Mutta älä huoli – sinun ei tarvitse ostaa kalliita erikoispesuaineita tai raapia tunteja teräsvillalla. Yksi aivan tavallinen, jokaisesta ruokakaapista löytyvä aine hoitaa kaiken, ja tulos on niin upea, että naapurit luulevat sinun vaihtaneen koko lieden uuteen.

Kyseessä on etikka. Se on halpa, täysin luonnollinen ja niin tehokas, että alan asiantuntijat kutsuvat sitä keittiön salaisen aseeksi numero yksi, kun halutaan puhdistaa kaasuliesi rasvaläikistä nopeasti ja vaivattomasti.

Miksi juuri etikka toimii niin täydellisesti rasvaa vastaan

Rasva on luonteeltaan emäksistä ja öljypohjaista, ja siksi tavallinen vesi tai miedot pesuaineet vain liukottavat sitä pinnalle uudestaan ja uudestaan. Etikka taas on luonnostaan hapan, ja kun se kohtaa rasvan, tapahtuu kemiallinen reaktio, joka kirjaimellisesti leikkaa lian irti pinnasta. Kun lisäät joukkoon vielä ripauksen ruokasoodaa, syntyy mieto kupliva vaikutus, joka nostaa pinttyneenkin karstan hellästi irti ilman, että pinta naarmuuntuu tai vaurioituu. Lopputulos on kiiltävä, raikas ja täysin hajuton – etikka haihtuu itsestään, eikä keittiöön jää mitään kemikaalien tuoksua.

Näin puhdistat kaasuliesi rasvaläikistä niin, että se kiiltää kuin uusi – ja koko homma maksaa alle 50 senttiä

Valmistaudu puhdistamaan – nämä asiat sinulla pitää olla valmiina

Ennen kuin aloitat, anna lieden jäähtyä täysin, jotta et polta sormiasi. Sulje kaasuhanat ja irrota kaikki irto-osat: ritilät, polttimon kannet ja nupit. Ne saavat lillumaan hetken omassa lämpimässä liotusvedessään, kun sinä hoidat isomman pinnan.

Tarvitset vain suihkepullon, tavallista ruokakaupan etikkaa, lämmintä vettä, mikrokuituliinan tai kaksi, vanhan hammasharjan ja halutessasi hieman ruokasoodaa sekä tipan astianpesuainetta. Kaikki nämä maksavat yhteensä alle euron, ja pullo etikkaa riittää kymmeniksi kerroiksi.

Näin puhdistat kaasuliesi rasvaläikistä askel askeleelta – ja lopputulos hämmästyttää

Aloita sekoittamalla suihkepulloon puoliksi etikkaa ja puoliksi lämmintä vettä. Ravista kevyesti ja suihkuta seosta reilusti koko lieden pinnalle, myös reunoihin, nuppien ympärille ja etuluukun yläosaan, johon roiskeet aina kertyvät. Anna vaikuttaa täydet viisitoista minuuttia – mene sillä aikaa vaikka kahville tai laita pyykit pyörimään. Etikka tekee kaiken työn puolestasi.

Kun palaat, huomaat, että rasva on jo pehmentynyt ja irronnut. Jos jossain kohdassa on todella vanha, kova karsta, ripottele siihen reilusti ruokasoodaa. Se alkaa heti kuplia ja nostaa lian pinnalle. Ota kostea mikrokuituliina ja pyyhi kevyesti pyörivin liikkein – et tarvitse voimaa ollenkaan, lika irtoaa kuin itsestään. Toista pyyhintä puhtaalla vedellä kostutetulla liinalla, jotta kaikki etikka ja sooda lähtevät pois.

Sitten on vuorossa irto-osat. Ota vanha hammasharja, kasta se liotusveteen ja harjaa ritilät ja polttimon kannet puhtaiksi. Ne kiiltävät hetkessä. Huuhtele lämpimällä vedellä, kuivaa huolella ja asenna takaisin paikalleen. Lopuksi pyyhkäise vielä koko liesi kuivalla mikrokuituliinalla – ja voilà: kaasuliesi on kuin suoraan myymälästä.

Näin puhdistat kaasuliesi rasvaläikistä niin, että se kiiltää kuin uusi – ja koko homma maksaa alle 50 senttiä

Kun teet näin kerran viikossa, et koskaan enää taistele pinttyneen rasvan kanssa

Paras tapa pitää kaasuliesi aina puhtaana on pieni säännöllinen rutiini. Pyyhi roiskeet heti, kun pinta on jäähtynyt, jotta ne eivät ehdi kovettua. Tee koko etikkakäsittely kerran viikossa, niin pinttynyttä likaa ei pääse syntymään lainkaan. Kerran kuukaudessa voit laittaa ritilät ja kannet suoraan astianpesukoneeseen tai tehdä extra-pitkä liotus, jolloin ne ovat jälleen kuin uudet.

Näin keittiösi näyttää aina siistiltä, ruoanlaitto on mukavampaa ja mikä parasta – säästät rahaa ja hermoja vuodesta toiseen.

Oletko valmis kokeilemaan tänään illalla?

Seuraavan kerran kun kokkaat, ota etikkapullo esiin ja testaa. Huomaat eron heti ensimmäisellä kerralla. Keittiö tuoksuu raikkaalta, liesi kiiltää ja sinulla jää enemmän aikaa nauttia hyvästä ruoasta perheen tai ystävien kanssa.

Kerro kommentteihin, kuinka kauan sinulla meni puhdistaa kaasuliesi tällä konstilla – tai oliko tämä sinulle ihan uusi temppu? Rakastan kuulla kokemuksianne, ne antavat niin paljon inspiraatiota muillekin!

Aino Virtanen

Aino Virtanen

Nimeni on Aino, ja olen bloggaaja, kirjoittaja ja utelias matkailija. Tällä sivustolla jaan arkea helpottavia lifehackeja, käytännön vinkkejä ja omia kokemuksiani siitä, kuinka elää tasapainoista ja merkityksellistä elämää – missä päin maailmaa tahansa. Tavoitteenani on tuoda päiviisi iloa, inspiraatiota ja toimivia ideoita, jotka tekevät arjesta helpompaa ja hauskempaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *