Siirry suoraan sisältöön

Unohda kaikki vanhat tavat – näin syntyy täydellinen, ilmava, samettinen ja täysin paakuton perunamuusi, josta tulee jokaisen juhlan puhutuin ruoka

Unohda kaikki vanhat tavat – näin syntyy täydellinen, ilmava, samettinen ja täysin paakuton perunamuusi, josta tulee jokaisen juhlan puhutuin ruoka

Perunamuusi on se ruoka, jota kaikki rakastavat, mutta harva osaa tehdä täydellisesti. Se on se pehmeä, lämmin, voinen pilvi, joka imee kastikkeen itseensä, sulattaa lihan suussa ja tekee koko ateriasta unohtumattoman. Joulukinkku, poronkäristys, lammaspaisti, lihapullat tai ihan vain makkarakastike – täydellinen muusi nostaa kaiken uudelle tasolle.

Silti suurin osa tekee sen edelleen väärällä välineellä ja saa aikaan joko tahmean liisterin tai paakkuisen mössön. Nyt on aika lopettaa se lopullisesti.

Paras työkalu täydelliseen perunamuusiin on perunapuristin (potato ricer)

Se on se metallinen, reikävälillä varustettu puristin, joka näyttää jättimäiseltä valkosipulipuristimelta. Ja se tekee perunamuusista jotain täysin taianomaista:

  • täydellisen sileää kuin silkki
  • uskomattoman kevyttä ja kuohkeaa, melkein kuin vaniljavaahto
  • ei pienintäkään paakkua, vaikka sekoittaisit kuinka huolimattomasti
  • ei koskaan tahmea tai liisterimäinen, vaikka lisäisit tuplamäärän voita ja kermaa
  • rakenne säilyy täydellisenä vielä seuraavanakin päivänä lämmittäessä
  • maku on puhtaampi, perunainen ja täyteläisempi

Kun kuuma peruna työnnetään puristimen läpi, se muuttuu saman tien tuhansiksi ohuen ohuiksi riisimäisiksi nauhoiksi. Ne imevät voin ja kerman itseensä täydellisesti, mutta solurakenne ei rikkoudu liikaa – siksi muusi pysyy aina kevyenä ja kuohkeana, eikä tärkkelys ehdi muodostaa liisteriä.

Unohda kaikki vanhat tavat – näin syntyy täydellinen, ilmava, samettinen ja täysin paakuton perunamuusi, josta tulee jokaisen juhlan puhutuin ruoka

Laaja testi vahvisti: mikään muu ei pääse lähellekään

Testeissä kokeiltiin kaikki yleisimmät välineet samalla perunalla, samalla reseptillä ja samalla määrällä maitoa ja voita. Tulokset olivat yksiselitteiset:

Tavallinen perunasurvin jättää aina pieniä paakkuja ja lopputulos on raskas. Sähkövatkaimet ja käsivatkaimet tekevät muusista tahmean. Monitoimikone ja tehosekoitin tuottavat suoraan liisteriä. Yleiskone lapio-vispilällä on jo hyvä, mutta jättää silti pieniä möykkyjä ja vaatii tarkkaa ajoitusta. Käsikäyttöinen mylly on lähes täydellinen, mutta vaatii enemmän voimaa ja aikaa.

Vain perunapuristin sai täydet pisteet. Ero oli niin selvä, että testiryhmä hämmästyi täysin.

Näin teet täydellisen muusin joka ikinen kerta – tarkka ohje, joka muuttaa kaiken

Valitse aina jauhoinen peruna: Puikula, Rosamunda, Melody, Asterix tai vanha kunnon russet-tyyppinen lajike. Punakuoriset yleisperunat käyvät hätätapauksessa, mutta tulos ei ole yhtä kuohkea.

Kuori ja paloittele tasakokoisiksi paloiksi – näin kypsyvät tasaisesti.

Keitä reilusti suolatussa vedessä (10 g merisuolaa litralle) juuri ja juuri kypsäksi. Koita tikulla: sen pitää mennä helposti läpi, mutta peruna ei saa hajota.

Valuta todella huolella siivilässä. Laita perunat takaisin kuumaan kattilaan ja anna höyrytä 2–5 minuuttia miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen. Tämä poistaa kaiken ylimääräisen veden ja on ehkä tärkein vaihe koko reseptissä.

Työnnä perunat kuumana puristimen läpi suoraan kattilaan tai isoon kulhoon. Älä jäähdytä välissä.

Lämmitä voi ja maito/kerma/kuohukerma erikseen kattilassa lähes kiehuvaksi.

Lisää ensin lämmin voi ja sekoita kevyesti lastalla. Sitten lämmin neste pienissä erissä samalla käännellen – älä vatkaa, älä purista, vain kääntele rauhallisesti.

Mausta suolalla, ripauksella valkopippuria ja halutessasi raastetulla muskottipähkinällä tai pienellä nokareella sinappia.

Tarjoile heti tai pidä lämpimänä vesihauteessa folion alla enintään tunnin.

Unohda kaikki vanhat tavat – näin syntyy täydellinen, ilmava, samettinen ja täysin paakuton perunamuusi, josta tulee jokaisen juhlan puhutuin ruoka

Pienet lisävinkit, jotka vievät muusin vielä seuraavalle tasolle

Paahda voi ruskeaksi ennen lisäämistä – saat pähkinäisen aromin. Korvaa osa maidosta kermalla tai crème fraîchella – extrapehmeys taattu. Lisää lopuksi ruokalusikallinen kylmää voita – ranskalaiset kutsuvat tätä “monter au beurre”, ja se tekee pinnasta kiiltävän ja täyteläisen. Sekoita joukkoon paahdettua valkosipulia, tuoretta ruohosipulia tai parmesaaniraastetta – arkimuusista tulee heti juhlaruoka.

Miksi perunapuristin on keittiön paras sijoitus

Se maksaa 20–70 euroa mallista riippuen. Se mahtuu pieneen laatikkoon, kestää käytännössä ikuisuuden ja on ainoa väline, joka takaa täydellisen lopputuloksen joka kerta. Kun kerran maistat ricerillä tehtyä muusia, et halua koskaan palata vanhaan. Joulupöydässä, pääsiäisenä, lapsille, vieraille tai ihan itselle – tämä on se salaisuus, joka saa kaikki kysymään: “Miten ihmeessä tämä on näin hyvää?”

Lopeta kompromissit. Osta perunapuristin. Tee muusi kerran oikein.

Et tule katumaan – lupaan sen.

Aino Virtanen

Aino Virtanen

Nimeni on Aino, ja olen bloggaaja, kirjoittaja ja utelias matkailija. Tällä sivustolla jaan arkea helpottavia lifehackeja, käytännön vinkkejä ja omia kokemuksiani siitä, kuinka elää tasapainoista ja merkityksellistä elämää – missä päin maailmaa tahansa. Tavoitteenani on tuoda päiviisi iloa, inspiraatiota ja toimivia ideoita, jotka tekevät arjesta helpompaa ja hauskempaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *