Siirry suoraan sisältöön

Monitoimikeitin ei ole taikakattila: 12 tuotetta, joita ei saa laittaa monitoimikeittimeen – muuten ruoka menee täysin pilalle

Monitoimikeitin ei ole taikakattila: 12 tuotetta, joita ei saa laittaa monitoimikeittimeen – muuten ruoka menee täysin pilalle

Monitoimikeitin on monen suomalaisen keittiön paras ystävä: heität ainekset sisään, painat nappia ja ruoka valmistuu itsestään. Silti joka viikko tuhannet ihmiset pettyvät, koska lopputulos on mauton, kumimainen tai jopa vaarallinen. Syynä on yleensä se, että keittimeen on laitettu täysin vääriä raaka-aineita. Tässä on kattava ja rehellinen lista tuotteista, joita ei saa laittaa monitoimikeittimeen – ja tarkat selitykset, miksi näin on.

1. Kuivat pavut ilman esivalmistelua – todellinen myrkkypommi

Erityisesti punaiset kidney-pavut, valkoiset pavut ja härkäpapu sisältävät lektinejä, luonnollisia myrkkyjä. Monitoimikeittimen lämpötila jää yleensä 75–98 °C:n välille, eikä se riitä tuhoamaan lektinejä kokonaan. Tuloksena voi olla kova ruokamyrkytys: pahoinvointia, oksentelua ja ripulia jopa vuorokausiksi. Turvallisesti pavut valmistat näin: liota 12–24 tuntia, kaada vesi pois, keitä vähintään 15 minuuttia kovalla kiehuvalla vedellä tavallisessa kattilassa ja vasta sitten siirrä monitoimikeittimeen maustumaan.

Monitoimikeitin ei ole taikakattila: 12 tuotetta, joita ei saa laittaa monitoimikeittimeen – muuten ruoka menee täysin pilalle

2. Pakasteliha suoraan pakkasesta

Jäisen palan heittäminen keittimeen tuntuu fiksulta ajan säästöltä, mutta se on yksi yleisimmistä ruokamyrkytyksen aiheuttajista. Liha viipyilee tuntikausia 4–60 °C:n vaaravyöhykkeellä, jossa bakteerit lisääntyvät räjähdysmäisesti. Oikea tapa: sulata aina jääkaapissa (vuorokausi per kilo) tai tiiviissä pussissa kylmässä vedessä 1–3 tuntia. Näin vältät salmonellan ja muut ikävyydet.

Monitoimikeitin ei ole taikakattila: 12 tuotetta, joita ei saa laittaa monitoimikeittimeen – muuten ruoka menee täysin pilalle

3. Vähärasvainen liha – kuivuu ja sitkistyy

Kanan rintafilee, possun sisäfilee, kalkkunan filee ja naudan paistit ovat terveellisiä pannulla tai uunissa, mutta monitoimikeittimessä niistä tulee kuivia ja pureskeltavia kuin vanha kengänpohja. Hidas kypsennys vaatii rasvaa ja sidekudosta, jotka sulavat hitaasti ja pitävät lihan mehevänä. Paras valinta keittimeen: broilerin koipi-reisipalat, possun kassler, lapapala, etuselkä tai naudan rinta. Ne muuttuvat haarukalla revittävän pehmeiksi.

Monitoimikeitin ei ole taikakattila: 12 tuotetta, joita ei saa laittaa monitoimikeittimeen – muuten ruoka menee täysin pilalle

4. Nahallinen kana tai liha – nahasta tulee löysää ja limaista

Höyryssä iho ei rapeutu koskaan. Se jää kalpeaksi, venyväksi ja epämiellyttävän tuntuiseksi suussa. Ratkaise helposti: poista nahka kokonaan ennen keitintä tai paista se ensin rapeaksi pannulla ja lisää vasta annoksen päälle.

Monitoimikeitin ei ole taikakattila: 12 tuotetta, joita ei saa laittaa monitoimikeittimeen – muuten ruoka menee täysin pilalle

5. Herkkä kala ja äyriäiset – ylikypsyvät täysin

Lohi, seiti, kuha, katkaravut, simpukat ja mustekala kypsyvät minuuteissa. Tuntien höyrytys tekee kalasta kuivaa ja kumimaista, äyriäisistä sitkeitä. Toimi näin: lisää kala ja äyriäiset vasta 5–10 minuuttia ennen ohjelman loppua tai jopa jälkilämmöllä kannen ollessa raollaan.

Monitoimikeitin ei ole taikakattila: 12 tuotetta, joita ei saa laittaa monitoimikeittimeen – muuten ruoka menee täysin pilalle

6. Kallis pihvi- tai fileeliha – rahaa viemäriin

Hyvä naudan sisä- tai ulkofilee, poron paisti tai entrecôte kuuluvat kuumalle valurautapannulle tai grilliin, jossa syntyy rapea pinta ja täydellinen kypsyys. Monitoimikeittimessä niistä tulee harmaita, ylikypsiä ja mauttomia. Säästä laadukas liha nopeaan kypsennykseen ja käytä keittimessä edullisempia, sitkeitä paloja, jotka hyötyvät pitkästä haudutuksesta.

Monitoimikeitin ei ole taikakattila: 12 tuotetta, joita ei saa laittaa monitoimikeittimeen – muuten ruoka menee täysin pilalle

7. Tavallinen valkoinen riisi – muuttuu tahmeaksi puuroksi

Pitkä kypsennys vapauttaa liikaa tärkkelystä, ja riisi muuttuu liisterimäiseksi klimpiksi. Parempia vaihtoehtoja: basmati, jasmiini tai punainen riisi – ja lisää ne vasta 15–20 minuuttia ennen ohjelman loppua. Myös risottoriisi toimii, jos käytät riisiohjelmaa.

Monitoimikeitin ei ole taikakattila: 12 tuotetta, joita ei saa laittaa monitoimikeittimeen – muuten ruoka menee täysin pilalle

8. Tuore pasta ja makaronit

Ne turpoavat ja imevät liikaa nestettä, lopputulos on löysä mössö. Keitä pasta aina erikseen suolatussa vedessä al dente -kypsyyteen ja yhdistä kastikkeeseen vasta lautasella.

Monitoimikeitin ei ole taikakattila: 12 tuotetta, joita ei saa laittaa monitoimikeittimeen – muuten ruoka menee täysin pilalle

9. Pekoni, kylmäsavuporotuotteet ja savustettu kinkku

Rapeus katoaa, maku muuttuu tunkkaiseksi ja hieman muhjuiseksi. Paista pekonikuutiot tai kinkkusuikaleet rapeiksi pannulla ja ripottele valmiin ruuan päälle – saat heti aivan eri makuelämyksen.

Monitoimikeitin ei ole taikakattila: 12 tuotetta, joita ei saa laittaa monitoimikeittimeen – muuten ruoka menee täysin pilalle

10. Hellät vihannekset ja tuoreet yrtit

Pinaatti, lehtikaali, parsa, mangoldi, tuore basilika, korianteri ja persilja tummuvat, menettävät raikkautensa ja muuttuvat kitkeriksi. Lisää ne vasta viimeisten 2–5 minuutin aikana tai käytä koristeena suoraan lautaselle.

Monitoimikeitin ei ole taikakattila: 12 tuotetta, joita ei saa laittaa monitoimikeittimeen – muuten ruoka menee täysin pilalle

11. Paneroidut ruoat – leivitys märkääntyy täysin

Kana-, kala- tai kasvispanerointi muuttuu heti märkää puuroksi. Rapeus syntyy vain kuumassa öljyssä, airfryerissä tai uunissa.

Monitoimikeitin ei ole taikakattila: 12 tuotetta, joita ei saa laittaa monitoimikeittimeen – muuten ruoka menee täysin pilalle

12. Alkoholi ja leivonnaiset – kaksi yllättävää pettymystä

Viini, olut ja konjakki eivät haihdu suljetussa tilassa kunnolla, vaan maku jää teräväksi ja alkoholipitoiseksi. Vähennä alkoholin määrää puoleen normaalista tai kaada se vasta loppuvaiheessa kansi auki. Leivonnaiset taas kärsivät liiallisesta höyrystä: kakut ja piiraat jäävät tahmeiksi ja kumisiksi, eikä pintaan synny rapeaa kuorta. Tavallinen monitoimikeitin ei korvaa uunia.

Monitoimikeitin ei ole taikakattila: 12 tuotetta, joita ei saa laittaa monitoimikeittimeen – muuten ruoka menee täysin pilalle

Nyt tiedät tarkalleen, mitkä ovat ne tuotteet, joita ei saa laittaa monitoimikeittimeen. Kun vältät nämä 12 yleisintä virhettä, monitoimikeitin muuttuu taas luotettavaksi arjen sankariksi – ja ruoasta tulee joka kerta maukasta, mehevää ja turvallista. Mitä sinä laitat tänään keittimeen nyt, kun tiedät salat? Kerro oma paras turvallinen reseptisi kommenteissa – jaetaan hyviä vinkkejä yhdessä!

Aino Virtanen

Aino Virtanen

Nimeni on Aino, ja olen bloggaaja, kirjoittaja ja utelias matkailija. Tällä sivustolla jaan arkea helpottavia lifehackeja, käytännön vinkkejä ja omia kokemuksiani siitä, kuinka elää tasapainoista ja merkityksellistä elämää – missä päin maailmaa tahansa. Tavoitteenani on tuoda päiviisi iloa, inspiraatiota ja toimivia ideoita, jotka tekevät arjesta helpompaa ja hauskempaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *