Hellä kananmaksapaste ilman paistamista – samettinen herkku 20 minuutissa

5 min lukuaika

Pehmeä pate leviää leivälle kuin voi, ja maku syvenee yön yli. Kananmaksapaste hautuu kannen alla ilman öljyä, säilyttäen maksan luontaisen mehukkuuden. Valmistus vie vartin aktiivista aikaa, lopun hoitaa liesi ja tehosekoitin. Tuloksena on ravitseva, edullinen herkku, joka säilyy jääkaapissa päiviä ja maistuu paremmalta jokaisella levityksellä.

Miksi paistamaton versio voittaa

Paistaminen kovettaa maksan pintaa ja tuo karvasta sivumakua. Hauduttamalla kananmaksapaste pysyy sileänä ja sulavana. Menetelmä säilyttää ravinteet – maksa on rautapitoinen proteiinin lähde. Vain 20 minuuttia käsilläoloa, ei roiskeita eikä savua. Maku kehittyy jäähtyessä: tuoreena mieto, kylmänä täyteläinen. Pate sopii aamiaisleivälle, alkupalaksi, välipalaksi tai illallisen lisukkeeksi. Se on hellä vatsalle, ravitseva ja budjettiystävällinen. Monet huomaavat eron: paistamaton pate on voidemaisempi, helpommin sulava ja monikäyttöisempi keittiössä.

Hellä kananmaksapaste ilman paistamista – samettinen herkku 20 minuutissa

Ainekset kymmenelle annokselle

  • 600 grammaa tuoretta kananmaksaa
  • 1 keskikokoinen sipuli (noin 100 g)
  • 1 porkkana (noin 120 g)
  • 100 grammaa voita
  • suolaa maun mukaan
  • 1 laakerinlehti
  • mustapippuria maun mukaan

Ainekset ovat peruskaupan vakioita. Maksa on edullinen ja rautarikas, porkkana tuo luontaista makeutta, sipuli syvyyttä ja aromia. Voi tekee rakenteesta samettisen – älä korvaa margariinilla, sillä se muuttaa makua ja kovettaa pateeta. Laakerinlehti antaa hienovaraista maustetta, pippuri kevyttä potkua. Suola tasapainottaa – lisää maltilla, maista lopuksi. Tuore maksa on paras: vältä pakastettua, jos mahdollista.

Valmistus vaihe vaiheelta

Valmistele ainekset. Leikkaa maksa 3–4 sentin paloiksi. Poista kalvot, suonikohdat ja rasvakertymät – ne kovettuvat kypsyessä ja jättävät rakeisen rakenteen. Kuori sipuli ja pilko hienoksi kuutioksi. Pese porkkana, kuori ja raasta karkeaksi raasteeksi tai leikkaa ohuiksi suikaleiksi. Mittaa 30 grammaa voita valmiiksi – se auttaa vihanneksia pehmenemään ja estää tarttumista.

Laita maksa, sipuli, porkkana ja voi paksupohjaiseen kattilaan tai syvään paistinpannuun. Paksu pohja jakaa lämmön tasaisesti ja estää palamisen. Peitä tiiviillä kannella ja hauduta hiljaisella lämmöllä 15 minuuttia. Sekoita 2–3 kertaa puisella lastalla, jotta ainekset eivät tartu pohjaan. Maksa kypsyy meheväksi, vihannekset pehmenevät ja vapauttavat makunsa. Älä nosta lämpöä – liika kuumuus kovettaa maksan ja kuivattaa pateeta.

Lisää suola, laakerinlehti ja mustapippuri. Sekoita kevyesti ja peitä uudelleen. Jatka haudutusta 10 minuuttia. Mausteet ehtivät imeytyä tasaisesti, mutta älä anna kiehua. Poista laakerinlehti – se on antanut arominsa. Tarkista kypsyys: maksa on tummanruskea mutta ei kuiva. Jos nestettä on paljon, nosta kantta viimeisillä minuuteilla – ylimääräinen haihtuu.

Siirrä massa syvään kulhoon. Anna jäähtyä kädenlämpimäksi, noin 15–20 minuuttia. Kuuma seos voi rikkoa tehosekoittimen tai tehdä pateesta rakeisen. Lisää loput 70 grammaa voita – se sulaa lämpimään massaan ja tuo silkkisyyttä. Surauta sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa tasaiseksi. Aloita hitaalla nopeudella, nosta vähitellen. Maista ja säädä suola – voi tuo makeutta, joten suola korostaa makua. Jos pate tuntuu liian paksulta, lisää tilkka kuumaa vettä tai kermaa.

Jäähdytä pate vähintään kaksi tuntia. Maku syvenee kylmässä, rakenne kiinteytyy täydellisesti. Tarjoile huoneenlämpöisenä – kylmä pate on kovempi, lämmin leviää helpommin. Levitä ruisleivälle, koristele kurkkuviipaleella, tillillä tai sipulirenkailla.

Säilytys ja pakastus

Säilytä kananmaksapaste ilmatiiviissä astiassa jääkaapissa. Peitä pinta kelmulla kosketukseksi – näin se ei kuivu eikä ime jääkaapin hajuja. Kestää 4–5 päivää. Pakasta annoksina: laita jääpalamuotteihin tai pieniin rasioihin. Sulata jääkaapissa yön yli – rakenne säilyy samettisena. Pakastettuna kestää 2–3 kuukautta. Merkkaa päiväys – tuoreus säilyy parhaiten.

Hellä kananmaksapaste ilman paistamista – samettinen herkku 20 minuutissa

Makuvaihtoehdot ja lisät

Perusresepti on muunneltava. Haudutusvaiheessa:

  • ripaus muskottipähkinää – tuo lämpöä ja syvyyttä
  • tuoretta timjamia tai rosmariinia – raikkautta
  • valkosipulinkynttä murskattuna – potkua

Tehosekoittimessa:

  • tilkka konjakkia tai portviiniä – syvyyttä ja juhlavuutta
  • 50 ml kermaa – kermaisuutta ja pehmeyttä
  • sitruunan kuorta raastettuna – raikkautta

Vegaaniversio: korvaa maksa herkkusienillä tai portobellolla, voi kasvivoilla. Hauduta samalla tavalla – rakenne muuttuu, mutta maku säilyy pehmeänä ja täyteläisenä.

Tarjoiluehdotukset arkeen ja juhlaan

Levitä pate ruisleivälle, koristele kurkkuviipaleella ja tillillä. Tee alkupaloja: täytä minitomaatteja, kirsikkapaprikoita tai puolitetut kananmunat. Sekoita pastakastikkeeseen – saa täyteläisen carbonaran. Käytä voileipäkakun täytteenä – yllättää vieraat pehmeydellään. Tarjoile juustolautasen kanssa – kontrasti kovien juustojen kanssa on herkullinen. Levitä näkkileivälle ja lisää marjahilloa – makea-suolainen yhdistelmä yllättää.

Nauti samettisesta herkusta heti

Kananmaksapaste on nopea tapa tuoda ravitsevaa makua arkeen. Kerää ainekset, laita kattila liedelle ja anna maistua. Kylmä pate odottaa jääkaapissa valmiina seuraavaan ateriaan. Aloita nyt – samettisuus leviää suuhun ja ilahduttaa koko päivän.

Jaa tämä artikkeli
Nimeni on Aino, ja olen bloggaaja, kirjoittaja ja utelias matkailija. Tällä sivustolla jaan arkea helpottavia lifehackeja, käytännön vinkkejä ja omia kokemuksiani siitä, kuinka elää tasapainoista ja merkityksellistä elämää – missä päin maailmaa tahansa. Tavoitteenani on tuoda päiviisi iloa, inspiraatiota ja toimivia ideoita, jotka tekevät arjesta helpompaa ja hauskempaa.
Jätä kommentti