Kotiin Reseptit Älä kiirehdi leipomoon: Näin teet täydellisen cremonan kotona teekupposen kaveriksi

Älä kiirehdi leipomoon: Näin teet täydellisen cremonan kotona teekupposen kaveriksi

kirjoittanut Aino
Älä kiirehdi leipomoon: Näin teet täydellisen cremonan kotona teekupposen kaveriksi

Kuvittele, että heräät aamuun ja nautit tuoreen, rapean cremonan höyryävän teekupposen kaverina – suoraan omasta uunistasi! Miltä tuntuisi yllättää perheesi tai ystäväsi itse tehdyllä herkkuleivonnaisella, joka maistuu paremmalta kuin leipomosta ostettu? Suomalaiset rakastavat yksinkertaisia, mutta herkullisia reseptejä, ja cremona on täydellinen lisä keittiöösi. Tämä kerroksellinen, kevyen rapea leivonnainen on täydellinen yhdistelmä perinteitä ja makua. Tässä artikkelissa jaamme vaiheittaisen ohjeen, jolla loihdit täydellisen cremonan kotona. Oletko valmis hurmaamaan läheisesi suomalaisella tarkkuudella? Lähdetään leipomaan!

Miksi cremona on täydellinen herkku?

Cremona hurmaa rapealla pinnallaan ja pehmeällä, kerroksisella sisuksellaan. Suomessa, missä tuoreet leivonnaiset ovat sydämen asia, cremona sopii täydellisesti aamiaiselle, iltapäivän teehetkeen tai vaikka illanistujaisiin. Sen salaisuus piilee hiivataikinassa ja huolellisessa kerrostamisessa, joka tekee leivonnaisesta ilmavan ja vastustamattoman. Voit nauttia sen sellaisenaan tai lisätä makeita täytteitä, kuten hilloa, tai suolaisia, kuten juustoa. Kokeile cremonan leipomista jo tänä viikonloppuna ja tuo keittiöösi ripaus lämmintä tunnelmaa!

Älä kiirehdi leipomoon: Näin teet täydellisen cremonan kotona teekupposen kaveriksi

Valmista taikina huolella

Cremonan valmistus alkaa yksinkertaisesta, mutta tarkasta taikinasta. Tarvitset seuraavat ainekset:

  • 500 g vehnäjauhoja (esim. 00-jauhoja, noin 2,5 dl)
  • 1 tl sokeria
  • 10 g kuivahiivaa tai 25 g tuorehiivaa
  • 1 rkl suolaa
  • 10 g voita
  • ¾ dl lämmintä vettä
  • Empaste (kerrostamiseen): 80 g voita ja 3 rkl jauhoja

Sekoita kulhossa tilkka lämmintä vettä, hiiva ja sokeri. Anna seoksen levätä peitettynä 5–10 minuuttia, kunnes hiiva aktivoituu ja muodostaa vaahtoa. Toisessa kulhossa sekoita jauhot ja ripottele suola reunoille. Kaada hiivaseos jauhojen keskelle, lisää 10 g voita ja ala sekoittaa. Lisää lämmintä vettä vähitellen, kunnes taikina on sileä ja kimmoisa. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia, peitä liinalla ja anna levätä 30 minuuttia. Valmista sillä välin empaste sekoittamalla 80 g voita ja 3 rkl jauhoja tasaiseksi tahnaksi. Tarkista tänään, että sinulla on ainekset valmiina, ja aloita taikinan teko huomenna!

Taittele taikina rapeaksi herkuksi

Cremonan rapeus syntyy huolellisesta kerrostamisesta, joka muistuttaa lehtitaikinan valmistusta. Kauli levännyt taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi ja levitä empaste tasaisesti sen päälle. Taita taikina kolminkerroin pystysuunnassa, kuten kirje, ja sitten uudelleen vaakasuunnassa samalla tavalla. Kauli taikina jälleen suorakaiteeksi ja toista taittelu 2–3 kertaa. Tämä prosessi luo cremonalle sen tunnusomaiset, ilmavat kerrokset. Lopuksi kauli taikina kapeaksi suorakaiteeksi ja leikkaa se kammankaltaisiin osiin. Muotoile palat auringon tai kukan muotoon yhdistämällä päät ja aseta ne voideltuun uunipellille. Anna taikinan kohota, kunnes se on kaksinkertaistunut. Kokeile tätä taittelutekniikkaa ja hämmästy, miten helppoa on luoda rapeita kerroksia kotona!

Älä kiirehdi leipomoon: Näin teet täydellisen cremonan kotona teekupposen kaveriksi

Paista täydellinen cremona

Kun taikina on kohonnut, esilämmitä uuni 180 °C:seen (keskilämpö). Paista cremonaa noin 30 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin kullanruskea. Halutessasi voit sivellä pintaan hieman voisulaa ennen paistamista, jotta saat extra rapean ja kiiltävän lopputuloksen. Anna cremonan jäähtyä hetki, mutta nauti se lämpimänä teen, kahvin tai vaikka kaakaon kaverina. Paista ensimmäinen cremonasi tänä viikonloppuna ja koe, miten tuore leivonnainen vie kielen mennessään!

Kokeile variaatioita ja täytteitä

Perinteinen cremona on herkullinen sellaisenaan, mutta voit tehdä siitä omanlaisesi. Kokeile täyttää cremona makealla hillolla, kuten vadelma- tai mustikkahillolla, jotka tuovat suomalaista makua leivonnaiseen. Suolaisista täytteistä juusto, esimerkiksi cheddar tai gouda, sopii loistavasti. Voit myös ripotella pinnalle hieman sokeria ennen paistamista saadaksesi karamellisoidun, makean kuoren. Kokeile erilaisia täytteitä ja löydä suosikkisi – ehkä kanelilla ja sokerilla maustettu cremona voisi olla seuraava hitti keittiössäsi! Aloita makukokeilut ja luo oma versioni jo seuraavassa leivontahetkessä!

Hurmaa läheisesi kotitekoisella cremonalla

Cremonan valmistus kotona on palkitseva kokemus, joka tuo iloa keittiöön ja pöytään. Yksinkertainen taikina, huolellinen kerrostaminen, rapea paistaminen ja luovat täytteet tekevät tästä leivonnaisesta täydellisen kumppanin teehetkiin tai aamupalaan. Näillä ohjeilla saat cremonan, joka on yhtä herkullinen kuin leipomosta, mutta täynnä kotitekoista rakkautta. Mikä innostaa sinua eniten tässä reseptissä? Tartu jauhoihin ja voihin jo tänään, leivo cremona viikonloppuna ja yllätä läheisesi suomalaisella tarkkuudella ja herkullisella maulla! Jaa resepti ystävillesi ja inspiroi heitäkin kokeilemaan tätä ihanaa leivonnaista!

Saatat pitää myös näistä

Jätä kommentti