Kuvittele täydellinen jouluilta: kahvi tuoksuu ja pöydässä on vastaleivottuja polvorones-herkkuja, jotka saavat kaikki hiljaiseksi. Kuvittele se hetki, kun ulkona pyryttää lunta, takassa rätisee tuli, jouluvalot vilkkuvat pehmeästi ja koko koti on täynnä lämmintä vaniljan ja voin tuoksua. Kannat pöytään ison tarjottimen, jossa on kymmeniä pieniä, tomusokerilla kuorrutettuja polvorones-herkkuja. Ensimmäinen vieras ottaa yhden, puraisee – ja koko huone hiljenee. Ne hajoavat suuhun kuin lumihiutaleet: niin pehmeitä, täyteläisiä, täydellisen vaniljaisia ja kevyitä, että tuntuu kuin söisit joulupilven. Joku huokaisee: “Nämä ovat elämäni parhaat jouluherkut – miten ihmeessä teit nämä?” Ja sinä hymyilet, koska tiedät salaisuuden: teit ne itse vartissa, vain viidellä tavallisella raaka-aineella, jotka löytyivät jo kaapista.
Miksi kaupan polvoronesit eivät ikinä voita kotitekoisia (ja miksi tänä jouluna leivot itse)
Kaupan polvoronesit ovat käteviä, mutta niistä puuttuu se taika, joka syntyy vain kotikeittiössä. Kotona voi maistuu aidommalta, voi on täyteläisempää, rakenne on ilmavampi ja ennen kaikkea – niihin tulee rakkaus, oma kädenjälki ja se joulun tunnelma, jota ei voi ostaa rahalla. Polvoronesit ovat olleet joulun rakastetuimpia herkkuja jo 1500-luvulta, ja nyt voit leipoa täysin samat perinneherkut omassa keittiössäsi ilman mitään erikoisia välineitä, ilman tunteja odottelua ja ilman stressiä. Ne ovat juuri niin helppoja kuin miltä kuulostaa – ja silti lopputulos on taianomainen.

Salaisuus on vain 5 raaka-ainetta – kaikki löytyy jo kaapistasi tänään
Tarvitset vain:
- 200 g huoneenlämpöistä voita tai vegaanista margariinia
- 4 dl vehnäjauhoja (tavalliset kotitalousjauhot käyvät täydellisesti)
- 2 dl tomusokeria
- 1 rkl aitoa vaniljasokeria tai vaniljaesanssia
- reilusti tomusokeria koristeluun (vähintään 2 dl, mielellään enemmän)
Näin teet täydelliset polvoronesit vartissa – vaihe vaiheelta, ilman kommervenkkeja
Ota voi huoneenlämpöön jo aamulla, niin se on valmis illalla. Vatkaa voi ja tomusokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi pari minuuttia – sähkövatkaimella tai käsin, molempi käy mainiosti. Lisää vanilja ja sekoita hyvin. Siivilöi jauhot joukkoon kolmessa erässä ja sekoita hellävaroen nuolijalla tai puuhaarukalla – älä vaivaa liikaa, jotta rakenne pysyy kevyenä ja murenevana. Taikina tuntuu aluksi kuivalta ja muruiselta, mutta se on juuri oikein, älä huoli. Muotoile taikina tangoksi (halkaisija noin 4–5 cm), kääri kelmuun ja anna levätä jääkaapissa 15 minuuttia – tai jos kiire painaa, jatka heti eteenpäin. Leikkaa tangosta sentin-parin paksuisia viipaleita tai pyörittele pieniksi palloiksi käsin. Litistä pallot kevyesti kämmenellä – pieni halkeama ja epätasaisuus kuuluu asiaan, se tekee niistä aidon näköisiä ja kodikkaita.
Paista 180 asteessa 10–12 minuuttia, kunnes pohja on vain kevyesti kultainen. Älä anna ruskettua liikaa, sillä silloin rakenne kovettuu. Anna jäähtyä täysin leivinpaperilla – tämä on kaikista tärkein vaihe, lämpiminä ne hajoavat helposti käsiin. Kun ovat jäähtyneet, pyörittele ne runsaassa tomusokerissa. Mitä enemmän sokeria, sen jouluisempaa ja herkullisempaa!
Pieniä niksejä, joilla niistä tulee vieläkin parempia (suklaa-, kaneli- ja vegaanivaihtoehdot)
Haluatko vaihtelua? Sekoita taikinaan pari ruokalusikallista kaakaojauhetta ja saat suklaapolvoronesit, jotka maistuvat jouluiselta browniesilta. Ripottele kanelia, kardemummaa tai pomeranssinkuorta tomusokerin joukkoon ennen pyörittelyä. Lisää hienoksi rouhittua mantelia, hasselpähkinää, kookoshiutaleita tai sitruunankuorta – jokainen versio on yhtä addiktoiva. Vegaanisena onnistuu täydellisesti kasvimargariinilla ja maku on aivan yhtä ihana.
Kun nostat tarjottimen pöytään, ne katoavat silmänräpäyksessä – ja kehut jatkuvat koko joulun
Lapset varastavat niitä salaa, aikuiset ottavat “vielä yhden” ja pian tarjotin on tyhjä. Tee tupla- tai tripla-annos, pakkaa kauniisiin rasioihin ja vie naapurille, kummilapselle, töihin, mummolle tai ystäville – itse leivottu polvorones on joulun henkilökohtaisin, herkullisin ja lämpimin lahja.
Polvorones on joulun paras itse tehty lahja – pakkaa rasiaan ja vie rakkaimmillesi
Tänä jouluna anna lahjaksi jotain, joka maistuu rakkaudelta, lapsuuden jouluilta ja aidolta perinteeltä. Laita voi pehmenemään jo tänään – huomenna koko koti tuoksuu joululta ja taivaalta. Kerro kommentteihin, aiotko kokeilla perinteistä, suklaa- vai kaneliversiota ensin?