Kuvittele itsesi keskellä Myeongdongin iltatoria. Kello on yhdeksän, ilma on viileä, mutta ympärillä kuhisee satoja ihmisiä. Jokaisesta kulmasta kantautuu paistuvan ruoan ääni: sihinää, tirinää ja se makeantulinen tuoksu, joka menee suoraan aivoihin ja pakottaa kääntymään kohti pientä koju. Siellä, kuumalla rautalevyllä, pyörii kymmeniä pitkiä vartaita: pehmeitä, valkoisia riisikakkuja ja mehukkaita nakkeja vuorotellen, punaisessa kastikkeessa kiiltävänä. Se on sotteok-sotteok. Se on ruoka, joka saa aikuiset miehet jonottamaan kuin lapset jäätelökioskilla ja opiskelijat kuluttamaan viimeiset woninsa, koska yksi varras ei koskaan riitä.
Nimi on nerokkaan yksinkertainen: “so” tulee englannin sanasta sausage, “tteok” on riisikakku, ja kun ne laitetaan vuorotellen samaan tikkuun, nimeksi tulee sotteok-sotteok. Se on kuin korealainen versio sanaleikistä, joka maistuu paremmalta kuin mikään muu.
Maku, joka jää kummittelemaan viikkokaupalla
Ensipuraisu on aina shokki – hyvällä tavalla. Ulkopinta on rapea ja hieman karamellisoitunut, koska kastike on saanut hetken porista pannulla. Sitten tulee pehmeä, hieman venyvä riisikakku, joka on imenyt itseensä kaiken sen makean, suolaisen ja aavistuksen tulisen kastikkeen. Nakki tuo suutuntuman täydelliseksi: mehevä, hieman suolainen ja lämmin sisältä. Yhdistelmä on niin täydellinen, että aivot menevät sekaisin – haluat heti toisen suupalan ennen kuin ehdit edes niellä edellisen.
Kastike on se taika, joka muuttaa tavalliset raaka-aineet riippuvuudeksi. Se on samaa sukua tteokbokki-kastikkeelle, mutta kevyempi ja tahmeampi: ketchup tuo makeutta ja punaisen värin, soijakastike syvyyttä, sokeri karamellisoituu pannulla ja gochujang antaa juuri sen verran potkua, että huulet kihelmöivät, mutta suu ei pala. Korealaiset sanovat, että hyvä sotteok-sotteok tunnistaa siitä, että kastike valuu kyynärpäähän asti – ja se on täysin totta.
Kaikki, mitä tarvitset, mahtuu yhteen ostoskoriin
Et tarvitse mitään erikoisia välineitä tai tuntikausia keittiössä. Riisikakut (tteok) ovat samat kuin tteokbokissa – pitkulaiset, sormenpaksuiset putket, joita myydään jääkaapissa tai pakastimessa kaikissa aasialaisissa marketeissa. Nakit voivat olla tavallisia cocktail-nakkeja, hot dog -nakkeja tai vaikka chorizoa, jos haluat vähän savuisuutta – kunhan leikkaat ne saman pituisiksi kuin riisikakut. Gochujangia löytyy nykyään jopa isoista marketeista maustetahnaosastolta, ja loput aineet ovat peruskauppatavaraa.
Yhdelle reilulle annokselle (noin 10–12 vartaan, jotka häviävät silmissä):
- 30–35 kpl riisikakkuja
- 20–25 kpl nakkeja
- 100 ml vettä
- 40 ml ketchupia
- 30 ml vaaleaa soijakastiketta
- 15–20 g sokeria (maun mukaan)
- 15–20 ml gochujangia (lisää, jos pidät tulisesta)
- paahdettuja seesaminsiemeniä ja kevätsipulia koristeeksi

Vaihe vaiheelta täydelliseen lopputulokseen
- Jos riisikakut ovat pakastettuja tai kovia, laita ne kulhoon ja kaada päälle kiehuvaa vettä. Anna pehmetä 5–10 minuuttia, kunnes ne ovat joustavia mutta eivät hajoa. Valuta hyvin.
- Leikkaa nakit samankokoisiksi kuin riisikakut – noin 3–4 cm paloiksi.
- Pujota vartaisiin vuorotellen: nakki – riisikakku – nakki – riisikakku – nakki. Yleensä 5–6 palaa per varras on täydellinen määrä.
- Kuumenna iso pannu tai parila kunnolla, lorauta tilkka öljyä ja asettele vartaät vierekkäin. Paista keskilämmöllä 5–7 minuuttia per puoli, kunnes riisikakut saavat kauniin ruskean pinnan ja nakit ruskistuvat.
- Sekoita kastike valmiiksi kulhossa: vesi, ketchup, soija, sokeri ja gochujang. Maista – kastikkeen pitää olla reilusti makea ja hieman tulinen.
- Kun vartaät ovat ruskistuneet, kaada kastike pannulle tai sivele sitä reilusti molemmin puolin. Anna porista 1–2 minuuttia, kunnes kastike sakenee ja tarttuu vartaisiin kiinni. Käännä vartaita, jotta jokainen puoli saa saman tahmean pinnan.
- Ripottele päälle paahdettuja seesaminsiemeniä ja hienonnettua kevätsipulia. Tarjoile heti, niin kuumina kuin mahdollista.
Vinkkejä, joilla saat korealaisen katuruokakojun tunnelman kotiin
- Tee tupla-annos kastiketta ja jätä osa dippaamiseen – se on sallittua ja erittäin suositeltavaa.
- Jos haluat aidomman katuversion, paista vartaat lopuksi kaasuliekillä tai grillissä – liekit antavat hieman savuisen maun.
- Kokeile lisätä pannulle vähän valkosipulia tai inkivääriä öljyyn ennen vartaita – se tuo ihan uuden tason.
- Tarjoile samassa pöydässä tteokbokkia, paistettua kimchiä tai pieniä mandu-nyyttejä – silloin illasta tulee täydellinen korealainen pojangmacha-kokemus.
Sotteok-sotteok ei ole vain ruoka. Se on kokemus. Se on se hetki, kun puret kuumaa vartasta ja kastike valuu sormille, kun nauratte kavereiden kanssa siitä, kuka ehtii ottaa seuraavan ja kun huomaatte, että koko vadillinen on jo tyhjä. Se on ruoka, joka maistuu ystävyydeltä, seikkailulta ja siitä, että elämä voi olla todella hyvää, kun siihen lisätään vain vähän riisikakkua, nakkeja ja oikeanlaista kastiketta.
Tee tänään iso satsi. Huomenna kiität itseäsi – ja lähikaupan aasialainen osasto myös.


