Maailman rautaisin ja kollageenirikkain keitto – tämä yksi pata korjaa väsymyksen, anemian, nivelvaivat ja tulehdukset kuukaudessa

5 min lukuaika

Kuvittele, että keittiössäsi porisee valtava kattilallinen keittoa, joka tuoksuu koko talon täydeltä lämpimältä kodilta, yrteiltä ja hitaasti kypsyneeltä lihalta. Jokainen lusikallinen täyttää vatsan, lämmittää syvältä ja samalla korjaa kehoa sisältäpäin niin tehokkaasti, että lääkärikin ihmettelee seuraavalla verikokeella. Tämä ei ole mikään trendikeitto, jota syödään kerran ja unohdetaan. Tämä on se aito, sukupolvelta toiselle siirtynyt rautaisin keitto, jota on aina keitetty silloin, kun joku on ollut väsynyt, kipeä, aneeminen tai nivelissä on kolottanut. Nyt se on täällä – ja se maistuu paremmalta kuin koskaan.

Miksi tämä keitto on aivan omaa luokkaansa – rautaisin keitto, joka oikeasti toimii

Kun keität luullista lihaa, rustoja ja luita tuntikausia hitaasti, tapahtuu jotain taianomaista. Kollageeni liukenee liemeen ja muuttuu hyytelömäiseksi, ravinnerikkaaksi nesteeksi, joka imeytyy kehossa lähes sataprosenttisesti. Samalla luista irtoaa hemirautaa – sitä kaikkeintä muotoa, jonka keho ottaa käyttöön 5–6 kertaa tehokkaammin kuin kasviksista saatavaa rautaa. Ja kun lisäät vielä runsaasti C-vitamiinia tomaateista, paprikoista ja tuoreista yrteistä, raudan imeytyminen nousee aivan uudelle tasolle. Tuloksena on keitto, joka kirjaimellisesti lataa veresi täyteen happea kantavia punasoluja ja samalla vahvistaa jokaista sidekudosta, niveltä, luuta ja ihoa.

Näin valmistat koko viikon rautaisimman keiton – kattilallinen, joka vain paranee vanhetessaan

Ota iso, vähintään 7–10 litran kattila. Laita pohjalle reilusti luullista lihaa – naudan häntä, lapaa, rintaa, potkaa, lampaan luita, kokonainen kana tai mikä tahansa, jossa on luuta, rustoa ja vähän rasvaa. Mitä monipuolisemmin, sitä parempi. Lisää 100–150 grammaa valkoisia papuja, jotka olet liottanut yön yli. Kaada päälle kylmää vettä niin, että ainekset peittyvät reilusti.

Laita kattila liedelle, anna kiehahtaa ja kuori pinnalle nouseva vaahto tarkasti pois – näin liemestä tulee täydellisen kirkas ja puhdas. Vähennä lämpö minimiin, laita kansi raolleen ja anna porista hiljakseen 4–8 tuntia. Mitä pidempään, sitä rikkaampi maku ja sitä enemmän kollageenia liukenee liemeen. Monet jättävät kattilan yöksi uuniin 80–90 asteeseen – aamulla liemi on kuin hyytelöä.

Kun liemi on valmis, nosta lihat sivuun, siivilöi liemi ja palauta se kattilaan. Lisää reilusti pilkottuja kasviksia: porkkanoita, perunoita, selleriä, palsternakkaa, kesäkurpitsaa, vihreitä papuja, purjoa, kaalia – mitä kaapista löytyy. Anna porista vielä tunti. Loppuvaiheessa lisää murskattua valkosipulia, tuoreita yrttejä, ripaus chiliä ja kourallinen lyhyttä pastaa, joka imee maut itseensä.

Viimeistele joka lautasellinen reilulla oliiviöljyllä, mustapippurilla ja raastetulla kovalla juustolla. Ja sitten vain nauti – hitaasti, lämmöllä, koko sielulla.

Maailman rautaisin ja kollageenirikkain keitto – tämä yksi pata korjaa väsymyksen, anemian, nivelvaivat ja tulehdukset kuukaudessa

Mitä kehossasi oikeasti tapahtuu, kun syöt tätä rautaisinta keittoa päivittäin

Ensimmäisen viikon aikana huomaat, miten väsymys alkaa väistyä. Aamut ovat kevyempiä, iltapäivän uupumus häviää. Toisella viikolla iho alkaa kiinteytyä, hiukset saavat kiiltoa, kynnet lakkaavat katkeilemasta. Kolmannella viikolla nivelet tuntuvat voidelluilta, polvet eivät enää narise rappusissa, ja selkä tuntuu vahvemmalta. Kuukauden päästä verikokeessa hemoglobiini on noussut, ferritiini varastot täyttyneet ja tulehdusarvot laskeneet.

Tämä ei ole mielikuvitusta. Tämä on se rautaisin keitto, joka korjaa kehoa hiljaa, mutta varmasti.

12 vinkkiä, joilla saat keitosta vieläkin tehokkaamman

Käytä aina mahdollisimman montaa eri luuta – naudan, lampaan ja siipikarjan sekoitus antaa täydellisen aminohappoprofiilin. Lisää loppuvaiheessa kourallinen tuoretta pinaattia, lehtikaalia tai nokkosta – rauta- ja folaattipitoisuus nousee räjähdysmäisesti. Lorauta jokaiseen lautaselliseen sitruunamehua tai omenaviinietikkaa – happo irrottaa mineraalit entistä paremmin. Käytä parmesaaninkuorta – se antaa syvän umamimaun ja ekstra-kollageenia. Keitä keitto aina reilusti kerralla – maku vain paranee, kun se seisoo jääkaapissa 2–3 päivää. Pakasta annoksina – aina valmis ateria, kun voimat loppuvat. Älä koskaan heitä luita pois – keitä niistä vielä toinen liemi. Korvaa tavallinen suola merisuolalla – saat samalla jodia ja hivenaineita. Lisää lopuksi aina reilu loraus kylmäpuristettua oliiviöljyä – rasva kuljettaa rasvaliukoiset vitamiinit perille. Tarjoile keiton kanssa hapanta juuritaikinaa leipää – kuidut ja maitohappobakteerit täydentävät paketin. Jos haluat vieläkin vahvemman version, lisää joukkoon merilevää tai spirulinaa – rauta- ja jodipitoisuus nousee uudelle tasolle. Ja muista: mitä hitaammin keität, sitä rautaisempi keitto.

Tämä rautaisin keitto on enemmän kuin ruoka – se on lääke, joka maistuu taivaalliselta

Kun kattila porisee hiljaa hellalla, koko koti täyttyy sellaisesta tuoksusta, joka saa lapsetkin juoksemaan keittiöön. Kun syöt tätä keittoa, et vain täytä vatsaa. Täytät kehosi kaikella, mitä se on kaivannut: raudalla, kollageenilla, mineraaleilla, vitamiineilla ja rakkaudella. Tämä on se keitto, jota äidit ja isoäidit ovat aina keittäneet, kun joku on ollut väsynyt, sairas tai heikko. Nyt tiedämme tarkalleen, miksi se toimii – ja miksi se maistuu vieläkin paremmalta kuin muistat.

Laita kattila tulelle jo tänään. Keitä tupla-annos, kutsu ystävät koolle, pakasta loput. Ja anna tämän rautaisimman keiton tehdä taikansa – hiljaa, hitaasti, mutta täysin pysyvästi.

Kehosi muistaa tämän maun ikuisesti.

Jaa tämä artikkeli
Nimeni on Aino, ja olen bloggaaja, kirjoittaja ja utelias matkailija. Tällä sivustolla jaan arkea helpottavia lifehackeja, käytännön vinkkejä ja omia kokemuksiani siitä, kuinka elää tasapainoista ja merkityksellistä elämää – missä päin maailmaa tahansa. Tavoitteenani on tuoda päiviisi iloa, inspiraatiota ja toimivia ideoita, jotka tekevät arjesta helpompaa ja hauskempaa.
Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Exit mobile version