Miksi leipä homehtuu ja miksi homeista leipää ei koskaan kannata syödä – lääkärin karu totuus

5 min lukuaika

Oletko koskaan avannut leipäpussia aamulla ja huomannut, että vasta eilen ostettu tuore leipä on jo täynnä sinivihreää tai valkoista töhnää? Se tuntuu täysin epäreilulta. Koko leipä näyttää hyvältä, paitsi se yksi reuna tai pieni pläntti. Ajatus “leikkaan vain tämän osan pois ja syön loput” tuntuu täysin järkevältä – eihän koko leipää kannata heittää roskiin, kun suurin osa on vielä täysin normaalin näköistä ja tuoksuista.

Älä tee sitä. Ei koskaan. Ei edes vähän.

Lääkäri-dietologi selittää, miksi homehtunut leipä on yksi vaarallisimmista asioista, mitä voit laittaa suuhusi – ja miksi se “leikkaa ja syö loput” -temppu on vaarallinen harhaluulo, joka voi maksaa terveytesi.

Miksi leipä homehtuu nykyään niin käsittämättömän nopeasti?

Home rakastaa kolmea asiaa, ja me annamme ne sille hopeatarjottimella joka kerta:

Leivässä on runsaasti hiilihydraatteja ja sokereita – homeen lempiruokaa. Muovipussi pitää kaiken kosteuden tiukasti sisällä kuin kasvihuone. Ilmassa leijuu joka paikassa homeen itiöitä – niitä on kirjaimellisesti kaikkialla, myös leipomon ilmassa ja jauhoissa.

Kun leipä jää muovipussiin, kosteus ei pääse haihtumaan minnekään. Jos pussi vielä sattuu olemaan lämpimässä paikassa – patterin lähellä, auringossa tai edes keittiön pöydällä lieden vieressä – pussiin tiivistyy kondenssivesi ja home räjähtää käyntiin yhdessä yössä. Yksi päivä muovipussissa on yleensä vielä ok, mutta toinen tai kolmas päivä lämpimässä on jo liikaa.

Paperipussi taas imee kaiken kosteuden itseensä, joten leipä kuivuu ja kovettuu yhdessä yössä. Molemmat tavat ovat siis huonoja, mutta eri syistä.

Miten leipää pitäisi oikeasti säilyttää, jotta se pysyy pehmeänä ja syötävänä useita päiviä?

Paras tapa on se, jota käytettiin ennen vanhaan: leipä säilytetään hengittävässä kankaassa. Pellava- tai puuvillapussi, puhdas keittiöpyyhe tai vanha lakana käy täydellisesti. Kangas päästää ilman kiertämään juuri sopivasti, mutta pitää leivän silti suojassa pölyltä ja liian nopealta kuivumiselta. Myös reiällinen leipälaatikko tai perinteinen puinen leipälaatikko toimii erinomaisesti.

Tärkeintä on, että leipä ei ole täysin ilmatiiviissä paketissa eikä myöskään täysin paljaana pöydällä. Älä koskaan tunge koko viikon leipiä samaan pieneen pussiin – ilma ei pääse kiertämään ja kosteus tiivistyy. Jos leipää on paljon, jaa se useampaan kääreeseen tai pussiin.

Näin leipä pysyy pehmeänä ja syötävänä ainakin 4–6 päivää, usein pidempäänkin. Se ei ole enää uunilämpimänä, mutta täysin normaalia, maukasta leipää.

Jos leipää jää yli, viipaloi se heti ja pakasta annospusseissa. Pakastimesta otettuna ja paahtoleipänä se maistuu melkein tuoreelta – ja säilyy kuukausia.

Miksi leipä homehtuu ja miksi homeista leipää ei koskaan kannata syödä – lääkärin karu totuus

Mitä oikeasti tapahtuu, jos syöt homeista leipää – vaikka leikkaisit näkyvän homeen pois?

Home ei ole vain se näkyvä vihreä, valkoinen tai musta töhnä. Homeen rihmastot tunkeutuvat syvälle leivän sisään, ja ne tuottavat myrkkyjä – mykotoksiineja – joita ei näe paljain silmin eikä haista.

Nämä myrkyt:

  • Rasittavat maksaa ja munuaisia, joskus vakavasti
  • Heikentävät immuunipuolustusta pitkäksi aikaa
  • Jotkut niistä ovat suoraan karsinogeenisia – eli lisäävät syöpäriskiä vuosien mittaan
  • Voivat aiheuttaa akuutteja oireita: pahoinvointia, oksentelua, ripulia, vatsakipua, allergisia reaktioita, ihottumaa, hengitysvaikeuksia ja jopa astmakohtauksia

Erityisen vaarallista se on pienille lapsille, raskaana oleville, vanhuksille ja kaikille, joiden immuunipuolustus on heikentynyt. Jo pelkkä homeitiöiden hengittäminen keittiössä voi laukaista allergisen reaktion.

Eikä paistaminen, paahtaminen, mikro tai edes kunnon uunilämpö auta. Lämpö tappaa homeen, mutta myrkyt jäävät ennalleen.

Mitä homeiselle leivälle pitää tehdä – ei vaihtoehtoja

Heitä se kokonaan roskiin. Koko leipä. Ei poikkeuksia. Ei neuvotteluja.

Älä anna sitä linnuille, koiralle, kissoille tai possuille – myrkyt ovat vaarallisia myös eläimille.

Älä yritä pelastaa leipää leikkaamalla homeinen osa pois. Rihmastot ja myrkyt ovat jo koko leivässä, näkymättömissä.

Jos leipä on vain kuivahtanut eikä homeessa, voit:

  • Tehdä siitä korppuja uunissa
  • Pakastaa viipaleina
  • Tehdä köyhät ritarit, leipävuoan, krutonkeja tai muruseosta laatikkoruokiin
  • Jauhaa muruiksi ja käyttää leivitykseen tai pullataikinaan

Jos sinulla on oma komposti tai kasvimaa, homeinen leipä voi mennä sinne – siellä homeet kuuluvat luontoon, eivät ihmisen vatsaan.

Yksinkertainen sääntö, joka kannattaa painaa mieleen ikuisesti

Jos näet pienenkin homepilkun – koko leipä roskiin. Ei “kyllä tämä nyt on vain vähän”. Ei “leikkaan vaan tämän reunan pois”. Ei “paistan sen vaan kunnolla”.

Se yksi säästetty leipä voi maksaa sinulle pahoinvointipäivän, lääkärireissun tai jotain paljon pahempaa vuosien päästä.

Leipä on halpaa. Terveys ei ole.

Säilytä leipä hengittävässä kankaassa, pakasta ylijäänyt ja heitä homeinen pois heti. Se on ehkä tylsintä mutta tärkeintä, mitä voit tehdä keittiössäsi juuri nyt.

Jaa tämä artikkeli
Nimeni on Aino, ja olen bloggaaja, kirjoittaja ja utelias matkailija. Tällä sivustolla jaan arkea helpottavia lifehackeja, käytännön vinkkejä ja omia kokemuksiani siitä, kuinka elää tasapainoista ja merkityksellistä elämää – missä päin maailmaa tahansa. Tavoitteenani on tuoda päiviisi iloa, inspiraatiota ja toimivia ideoita, jotka tekevät arjesta helpompaa ja hauskempaa.
Ei kommentteja