Siirry suoraan sisältöön

Näin pelastat vanhan keittiösienen – suolalla saat sen kuin uudeksi alle eurolla

Näin pelastat vanhan keittiösienen – suolalla saat sen kuin uudeksi alle eurolla

Keittiösieni on harmaa, tahmea, haisee jo kaukaa, tuntuu kuin se olisi imenyt itseensä kaikki maailman likaiset astiat, rasvat, kahvitahrat ja viime viikkojen tomaattikastikkeet – mutta älä vielä heitä sitä roskiin. Keittiösienen puhdistus onnistuu yhdessä yössä kahdella täysin luonnollisella aineella, jotka löytyvät jokaisen keittiön kaapista. Lopputulos on uskomaton: sieni on jälleen pehmeä, joustava, raikas ja melkein täysin bakteeriton, kuin vastakaupasta ostettu. Tämä on se kikka, joka säästää rahaa, vähentää muovijätettä, pidentää sienen ikää viikoilla ja tekee keittiöstäsi oikeasti puhtaan paikan – ilman kemikaaleja, ilman turhaa rahankulua ja ilman huonoa omaatuntoa.

Miksi keittiösieni on kodin likaisin esine – ja miksi suola on täydellinen pelastuskeino

Saksalaisen Furtwangenin yliopiston tutkimuksessa todettiin, että tavallisessa keittiösienessä elää keskimäärin 362 eri bakteerilajia ja jopa 10 miljoonaa bakteeria neliösentillä – enemmän kuin missään muussa kodin esineessä, jopa vessanpöntössä tai roskakorissa. Salmonellat, E. coli -bakteerit, kampylobakteerit, stafylokokit, homeitiöt ja muut ikävyydet viihtyvät sienessä täydellisesti: kosteus, ruoantähteet, 20–30 asteen lämpö, pimeys ja jatkuva kosteus ovat niiden unelmakoti. Tavallinen Fairy pesee vain pintaa, mikro tappaa vain 60–70 % bakteereista ja kiehuminen kuluttaa sientä turhaan ja tekee siitä hauraan.

Suola on luonnon oma ihmeaine: se on voimakkaasti hygroskooppista, eli vetää kosteutta ja bakteereja itseensä ja kuivattaa ne kuoliaaksi kuin aavikon aurinko. Samalla se neutraloi hajumolekyylit, pehmentää kovettuneen sienen, irrottaa kuivunutta likaa ja estää homeen paluun. Kun lisäät joukkoon valkoviinietikkaa, teho nousee aivan uudelle tasolle – etikka irrottaa pinttyneen rasvan, hajottaa biofilmin, tappaa loputkin bakteerit ja palauttaa sienen kirkkaan värin. Tuloksena on sieni, joka on puhtaampi kuin moni uusi kaupan sieni ja täysin turvallinen käyttää vielä viikkoja.

Menetelmä 1: Pelkkä suolavesi – helpoin ja nopein tapa arjen kiireessä

Huuhtele sieni ensin kunnolla lämpimällä vedellä ja purista kaikki ruoantähteet, rasva, kahvitahrat ja likavesi pois – mitä puhtaampi alku, sitä parempi lopputulos. Ota iso kulho ja liuota puolessa litrassa lämmintä vettä puoli desilitraa ruokasuolaa – sekoita huolella, kunnes liuos on täysin kirkasta ja suola on kokonaan liuennut. Upota sieni kokonaan ja paina tarvittaessa lautasella tai lusikalla pohjaan, jotta se on varmasti veden peitossa koko yön. Anna liota vähintään kahdeksan tuntia, mieluiten koko yön. Aamulla purista sieni, huuhtele runsaalla kylmällä vedellä useita kertoja ja anna kuivua ilmavasti tiskipöydällä tai narulla. Tulos on hämmästyttävä: sieni on jälleen pehmeä, joustava, hajuton ja valmis taistelemaan likaa vastaan vielä viikkoja. Voit toistaa käsittelyn jopa kolme–neljä kertaa ennen kuin sieni on lopullisesti tiensä päässä.

Menetelmä 2: Suola + valkoviinietikka – tuplasti tehokkaampi versio pahimpiin tapauksiin

Jos sieni on todella pahassa kunnossa – tumma, tahmea, haisee kuin viemäri ja tuntuu liukkaalta – valitse tämä raskaampi tykki. Huuhtele ja purista sieni ensin puhtaaksi. Ota kulho ja sekoita siihen kaksi desilitraa lähes kiehuvaa vettä, yksi desi tavallista valkoviinietikkaa ja kolme reilua ruokalusikallista suolaa. Sekoita, kunnes suola on liuennut. Upota sieni ja varmista, että se on täysin liuoksen peitossa – paina tarvittaessa painolla pohjaan. Anna liota yön yli. Aamulla huuhtele sieni huolella kylmällä vedellä useita kertoja ja purista kuivaksi.

Tämä yhdistelmä tappaa 99,9 % bakteereista, irrottaa vuosien rasvan, poistaa kaikki hajut ja palauttaa sienen alkuperäisen värin – keltaiset sienet ovat taas keltaisia, vihreät vihreitä, valkoiset valkoisia.

Miten saat sienen kestämään entistä pidempään tulevaisuudessa

Pidä aina kaksi sientä vuorottelussa ja anna toisen kuivua täysin ennen seuraavaa käyttöä. Ripusta sieni aina pesun jälkeen äläkä jätä sitä märkänä lavuaariin. Vaihda sieni viimeistään 3–4 kuukauden välein, vaikka se näyttäisikin hyvältä. Näillä pienillä arkisilla tavoilla vältät bakteeripesän syntymisen ja säästät rahaa pitkällä aikavälillä.

Keittiösienen puhdistus suolalla on halvin, nopein ja tehokkain tapa antaa vanhalle sienelle toinen, kolmas ja jopa neljäs elämä. Yksi yö liotuksessa ja se on taas kuin uusi – pehmeä, raikas ja valmis taistelemaan likaa vastaan vielä viikkoja.

Laita tänä iltana likaisin sieni suolaveteen ja katso aamulla, miten se on herännyt henkiin. Saat rahaa säästöön, vähemmän muovijätettä ja keittiön, joka tuntuu aidosti puhtaalta – ilman kemikaaleja, ilman turhaa rahankulua ja ilman huonoa omaatuntoa.

Aino Virtanen

Nimeni on Aino, ja olen bloggaaja, kirjoittaja ja utelias matkailija. Tällä sivustolla jaan arkea helpottavia lifehackeja, käytännön vinkkejä ja omia kokemuksiani siitä, kuinka elää tasapainoista ja merkityksellistä elämää – missä päin maailmaa tahansa. Tavoitteenani on tuoda päiviisi iloa, inspiraatiota ja toimivia ideoita, jotka tekevät arjesta helpompaa ja hauskempaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Exit mobile version