Kana vai lohi: kumpi on oikeasti parempi terveydelle, vyötärölle ja elinikään 

5 min lukuaika

Kuvittele tilanne: on tavallinen tiistai-ilta, olet marketin lihahyllyllä, korissa on jo vihanneksia ja riisiä, mutta päässä pyörii sama ikuinen kysymys. Otatko taas sen tutun ja turvallisen kananrinnan, joka pitää vyötärön kurissa, vai hairahdunko viereiseen lohipakettiin, joka tuntuu lupaavan ikuista nuoruutta ja sydämen terveyttä? Molemmat ovat “terveellisiä”, molemmat maistuvat hyvältä, molemmat ovat kohtuuhintaisia. Mutta kumpi oikeasti kannattaa valita, kun haluat näyttää ja voida hyvältä vielä 70–80-vuotiaanakin? Nyt unohdetaan somehöpötys ja mennään syvälle faktoihin – kaloreihin, rasvoihin, vitamiineihin ja siihen, mitä kehosi oikeasti tarvitsee.

Proteiini ja kalorit: kana on laihduttajan, treenaajan ja kiireisen arjen pelastus

Jos tavoitteesi on laihtua, pysyä timmissä tai kasvattaa lihasta ilman turhia kiloja, kananrinta on kuin luotu sinulle. Sata grammaa kypsää, nahatonta rintafileetä sisältää huikeat 33 grammaa proteiinia ja vain 187 kilokaloria. Se on käytännössä pelkkää puhdasta lihasta – ei rasvaa, ei hiilihydraatteja, ei turhia kaloreita. Syöt 200–250 grammaa ja saat jo 70–80 grammaa proteiinia, mikä riittää korjaamaan rankankin treenin ja pitämään sinut kylläisenä iltayhdeksään asti ilman napostelua.

Vertaa tätä loheen: samassa sadassa grammassa on “vain” 22 grammaa proteiinia ja 206 kilokaloria – ja ne kalorit tulevat pääosin rasvasta. Jos korvaat kanan lohella joka aterialla, saat vuodessa helposti 10–15 ylimääräistä kiloa, vaikka muuten söisit täysin samalla tavalla. Se on karu fysiikan laki: kalori on aina kalori, oli se sitten “hyväärää” tai “oikeaa” rasvaa. Kokeile itse: syö pelkkää kanaa viikon ajan ja katso, miten housut alkavat roikkua vyötäröltä.

Kana vai lohi: kumpi on oikeasti parempi terveydelle, vyötärölle ja elinikään 

Rasvat: lohi on ainoa ruoka, joka oikeasti pidentää eläm elinikää

Tässä kohtaa lohi nousee jalustalle ja kumartaa syvään. Sen rasva on nimittäin puhtainta kultaa, mitä luonto on keksinyt. Sata grammaa lohta sisältää 2–3 grammaa aitoja, pitkän ketjun omega-3-rasvahappoja – EPA:ta ja DHA:ta. Nämä eivät ole mitä tahansa rasvoja, vaan kehon tärkeimpiä rakennuspalikoita. Ne hiljentävät koko kehon matalaa tulehdusta, pitävät verisuonet joustavina, estävät plakin kertymistä, parantavat aivojen verenkiertoa, tasapainottavat mielialaa, vähentävät masennusriskiä, suojaavat niveliä ja jopa hidastavat ihon vanhenemista. Yksinkertaistettuna: lohen omega-3 on kuin ilmainen vakuutus sydänkohtausta, aivoverenvuotoa ja Alzheimerin tautia vastaan.

Kananrinnoissa näitä rasvoja on pyöreä nolla. Jos syöt vain kanaa, saatat olla hoikka ja lihaksikas, mutta veresi kiertää hiljalleen paksumpana ja tulehdusarvo voi nousta vuosien mittaan. Kuvittele 65-vuotiaana: haluatko muistaa lastenlasten nimet, kiivetä portaat ilman hengästymistä ja herätä aamuisin ilman särkyä? Silloin lohi on se ruoka, joka kantaa sinut sinne.

Vitamiinit ja kivennäisaineet: kumpikin täydentää toisiaan täydellisesti

Lohi on D-vitamiinin kuningas – sata grammaa kattaa lähes koko päivän tarpeen, mikä on Suomessa talvella korvaamatonta. Saat samalla B12-vitamiinia, seleeniä ja astaksantiinia, joka tekee ihostasi hehkuvan ja suojaa UV-säteiltä kuin sisäänrakennettu aurinkovoide. Kana vastaa niasiinilla (B3), B6-vitamiinilla, fosforilla ja sinkillä – saat energiaa, hermosto toimii, treenipalautuminen nopeutuu ja vastustuskyky pysyy vahvana.

Toisin sanoen: jos syöt vain toista, jätät puolet hyödyistä pöydälle.

Kana vai lohi: kumpi on oikeasti parempi terveydelle, vyötärölle ja elinikään 

Miten syödä fiksusti – ja saada kaikki hyödyt ilman yhtään kompromissia

Paras mahdollinen strategia on tämä: Syö kananrintaa 4–6 kertaa viikossa – se pitää sinut hoikkana, vahvana ja kylläisenä. Syö rasvaista kalaa (lohi, sardiini, makrilli, kirjolohi, silakka) 2–3 kertaa viikossa – se pitää sydämesi, aivosi ja ihosi nuorena.

Näin saat täydellisen kombinaation: timmi kroppa, terävä pää, vahva immuniteetti ja suoja elämän isoimmilta sairauksilta. Et tingi mistään.

Rahaa säästävä bonusvinkki, jota kukaan ei kerro

Osta kokonainen kananrinta ja paista kerralla 4–5 päiväksi – se on halvin ja kätevin tapa. Lohifileiden sijaan ota häntäpaloja, “trimmauspalaa” tai pakastettuja lohikiekkoja – niissä on täysin sama omega-3-määrä, mutta hinta on puolet pienempi.

Lopullinen tuomio, joka muuttaa ruokavaliosi ikuisesti

Kana ja lohi eivät ole kilpailijoita – ne ovat unelmapari. Kun syöt molempia säännöllisesti, et vain näytä hyvältä – olet oikeasti terve sisältä ulos. Saat timmin vyötärön, vahvat lihakset, kirkkaan mielen ja sydämen, joka lyö vahvasti vielä 90-vuotiaanakin.

Joten seuraavalla kauppareissulla älä mieti “kana vai lohi”. Ota molemmat. Laita kana uuniin tänä iltana ja lohi huomiseksi. Kehosi kiittää sinua joka ikinen päivä – ja vielä vuosikymmenten päästä.

Mikä on sinun suosikkisi näistä kahdesta? Kirjoita kommentteihin, kumpaa syöt useammin ja miksi – ja jos et ole vielä kokeillut tätä 4+2-sääntöä, aloita juuri tänään. Tulokset näkyvät jo kuukauden päästä.

Jaa tämä artikkeli
Nimeni on Aino, ja olen bloggaaja, kirjoittaja ja utelias matkailija. Tällä sivustolla jaan arkea helpottavia lifehackeja, käytännön vinkkejä ja omia kokemuksiani siitä, kuinka elää tasapainoista ja merkityksellistä elämää – missä päin maailmaa tahansa. Tavoitteenani on tuoda päiviisi iloa, inspiraatiota ja toimivia ideoita, jotka tekevät arjesta helpompaa ja hauskempaa.
Ei kommentteja